Minirecenze #2

Prázdniny jsou v plném proudu a na psaní článků nezbývá čas. Přečetla jsem ale pár knih, o kterých by byla škoda se nezmínit, a tak si o nich můžete přečíst aspoň v minirecenzích. Na výběr bude současná česká próza a dvě young adult knihy. 






The Beginning of Everything – Robyn Schneider 3/5

Knihu The Beginning of Everything jsem nečetla, ale poslouchala (dokonce to byla moje první audiokniha), a byl to velmi příjemný zážitek. Hlavním hrdinou je Ezra Faulkner, jehož život obrátila naruby autonehoda, která mu poškodila koleno. Dříve úspěšný tenisový hráč a jeden z nejoblíbenějších lidí ve škole se teď musí vyrovnat s tím, že ho opustily nejen jeho sny, ale také jeho domnělí kamarádi. Co se mi na knize velmi zamlouvalo, byly všudypřítomné a neskutečně legrační slovní hříčky, a taky její závěr, který byl na young adult knihu až nezvykle realistický. Úplně nadšená jsem nebyla z dost omezeného přístupu ke všem postavám, které byly „cool” (protože jakmile vás baví móda, musíte být zaručeně hrozně povrchní). Své nedostatky kniha ale vyvažuje myšlenkou, takže pro čtenáře YA je to dobrá volba. 



Paper Towns – John Green 3/5

Paper Towns je další z knih momentálně velmi populárního Johna Greena. Vypráví o Quentinu Jacobsenovi a jeho lásce k Margo Roth Spiegelmannové. Margo, se kterou už pěkných pár let nemluvil a kterou považuje za nejdokonalejší bytost ve vesmíru. Proto ho nesmírně překvapí, když se jednou v noci objeví před jeho oknem a vytáhne ho na svou noční výpravu. Druhý den ale Margo nepřijde do školy. A když Quentin zjistí, že mu zanechala stopy, podle kterých by ji mohl najít, vydává se ji hledat. Při čtení Paper Towns jsem měla pořád pocit, že se mě ta kniha nijak nedotýká. Hrdinové řešili problémy, které mi nebyly blízké, a navíc mi přišli hrozně otravní. John Green tak trochu vykrádá sám sebe, protože Paper Towns jsou svým tématem velmi podobné Hledání Aljašky. Quentin, stejně jako Miles, miluje nedosažitelnou dívku a spolu s přáteli se snaží vyřešit záhadu, která se té dívky nějak dotýká. Pořád je to samozřejmě čtivá, vtipná a inteligentní kniha, ale nepřinesla mi nic nového. 


A nakonec taková malá zajímavost – porovnejte první věty obou knih.

The Beginning of Everything: Sometimes I think that everyone has a tragedy waiting for them. (Někdy si myslím, že na každého čeká tragédie.)
Paper Towns: The way I figure it, everyone gets a miracle. (Podle mého názoru každý jednou dostane zázrak.)
Toliko k rozdílným životním názorům hlavních hrdinů. :-)  

Hruškadóttir – Jana Šrámková 4/5

Prvotina české spisovatelky Jany Šrámkové mě lákala už dlouho. K přečtení jsem se dostala až teď a přijde mi to skoro jako osudové načasování. Tak například báseň, kterou je uvozena první část příběhu, napsala Daniela Fischerová, na jejíž přednášce jsem byla asi týden předtím. Anotace knihy slibuje příběh osudové lásky zahrnující více než jen vztah muže a ženy a já myslím, že nic ho nemůže popsat lépe. Když si na knihu vzpomenu, vybaví se mi slova jako citlivá, intimní, poetická, pravdivá. Učaroval mi autorčin styl, prostředí, ve kterém se kniha odehrávala a hlavně postavy, protože v každé z nich jsem viděla něco ze sebe. Už teď se těším, až si od autorky přečtu něco dalšího. (A taky jsem v knize objevila asi nejpřesnější popis barvy svých vlasů: Jejich barva mě fascinovala. Kdykoliv jsem je zahlédla v pohybu na školní chodbě, nutilo mě to přemýšlet, jestli jsou blond, nebo zrzavé. Dodnes se podle počasí a nálady přikláním střídavě k jedné z variant. Ještě jsem to nerozhodla.)

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

25 komentářů:

  1. Prvé dve knihy znejú tak... fajn, Paper towns by som si asi aj prečítala, lebo mám Johna rada, ale bojím sa sklamania, obzvlášť, keď vravíš, že sa vykráda. Posledná kniha by asi nebola nič pre mňa, ale opísala si ju veľmi lákavo a ten popis vlasov je skvelý.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Paper Towns jde myslím o to, jestli se ti líbilo Looking for Alaska. Pokud ano, tak bys s PT neměla mít problém. Jak říkám, pořád je to John Green, takže snad zklamaná nebudeš. :)

      Vymazat
  2. Paper Towns! Tak na ty se těším úplně ze všech nejvíce. Já vím, že teď žere Greena úplně každý, ale já si ji zamilovala už předtím, než to bylo moderní. :)
    Ale všechny vypadají fakt moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že si to zaslouží, tak klidně ať ho mají rádi všichni. :)

      Vymazat
  3. Ach jo, zas na mě mrká ta angličtina, v případě YA by nemusela být tak těžká, že? :-) Nicméně Hruškadóttir (a ještě mnohem víc Zázemí, její druhotina) se mi líbila, jestli se podívám i po těch ostatních, to se neví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angličtina v YA vážně není těžká. Johna Greena bych možná pro začátečníka úplně nedoporučovala (hrozně rád používá „velká” slova), ale obecně se dá říct, že je YA na začátek dobrá. :)
      Zázemí jsem ještě nečetla, ale určitě se na něj chystám. :)

      Vymazat
  4. Saakra a já se na Papertowns tak těšila!!! A Aljaška mě bavila tak na tři hvězdy, takže...ach jo :( Ale ta první kniha se mi líbí :) Hodím po ní očko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to, že nenadchly mě, ještě neznamená, že se nebudou líbit tobě. Určitě si je přečti, ať si uděláš názor sama. :)

      Vymazat
  5. Ani jedna z YA knížek mě nijak nezaujala, ale ta Hruškadóttir, panečku, to je jiná! Po té bych sáhla s chutí hned :-). Jsem většinou ohledně české tvorby poněkud opatrná, ale po takovéhle chvále mám opravdu chuť si ji hned přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem dříve českou tvorbu moc nevyhledávala, ale poslední rok jsem objevila několik skvělých autorů, takže už se tolik nebojím. :) Jestli se ti zamlouvá, rozhodně ji zkus! :)

      Vymazat
  6. Mmm ten Hruškadóttir mě hodně zaujal! :) A ten Green, Hvězdy mě nadchly, Hledání Aljašky jsem ještě nedočetla, ale už mi to přišlo takové hrozně jednoduché a co tak vidím, tak se Green vážně dost vykrádá, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Aljašky je to prý hodně překladem. Já jsem četla jen originál a nijak jednoduché mi to nepřišlo. Snad to s Paper Towns dopadne líp. :)

      Vymazat
  7. Já se moc těším, až v češtině vyjdou Paper towns. Jen ta tvoje minirecenze mě trochu zklamala, vážně podle popisu je to podobné Aljašce a to mě mrzí. Já čekala, že přijde s něčím novým. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to sice podobné, ale pořád je to knížka sama o sobě. Určitě si ji přečti a uvidíš. :)

      Vymazat
  8. Prvni knizka vypada skvele, po te se podivam :)

    OdpovědětVymazat
  9. Hruška je super :) Vždycky mě potěší, když si ji někdo přečte a líbí se mu. Je to takové hezky poetické a nějak mi to sedlo. Zázemí se mi tolik nelíbilo, ale to bude asi spíš moje vina, protože jsem neměla co dělat a přečetla jsem knížku prakticky na posezení, i když je to spíš na čtení po kousku...
    Na Beginning of Everything (pro sebe ji přezdívám "ta žlutá") se tak trochu těším (ale spíš jenom tak trochu :D), ale čekám na české vydání. A Paper Towns... Já nějak nevím, do téhle Greenovy knížky se mi moc nechce, asi i proto, že Aljaška mě moc nebavila. Víc mě zajímá Abundance of Katherines.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Zázemí se těším, tak doufám, že se mi bude líbit. (budu se ho snažit nepřečíst najednou :D). Na tu žlutou se klidně těš i víc, já myslím, že bude mít úspěch. :)
      Abundance of Katherines ani pořádně nevím, o čem je. Budu si muset doplnit informace...:)

      Vymazat
  10. Tesim se na paper towns ale i ty ostatni knizky vypadaji zajimave :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nejvíc mě zaujala knížka od Johna Greena, ale všechny vypadají dobře ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Mě ten John Green nějak nesedl. Četla jsem od něj Hledání Aljašky a působí na mě hrozně neupřímně, strojeně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z neupřímnosti bych ho ani tak nevinila, upřímný je podle mě dost, spíš jeho knihy občas lidem připadají nevěrohodné. Asi to záleží na zkušenosti, ale je fakt, že moc teenagerů opravdu nemluví jako kniha. Všechny Greenovy knihy jsou psané v podobném stylu, takže pokud se ti nelíbila Aljaška, tak tě nenadchnou asi ani ostatní. Ale nemusí se všechno líbit všem. :)

      Vymazat
  13. Nad Papertown jsem přemýšlela, když jsem si kupovala jiné Greenovy knihy v originále, možná zatím nelituju, že jsem tak neudělala. Pro mě nejvíc byly Hvězdy nám nepřály, tu pro mě od něj zatím nic nepřekonalo. Velmi trefně napsáno, díky za tipy :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Hruškadóttir! :D Tu knihu sice vůbec neznám, ale jen co jsem si přečetla název, zajímalo mě, co to sakra má společného s Islandem. O Island se zajímám a mají tam hezký způsob, jakým se tvoří příjmení - kontakty v telefonním seznamu kvůli němu začínají křestním jménem! :D
    Jinak žádnou knihu tedy bohužel neznám, nečetla jsem, jen o té druhé jsem slyšela, Green je teď superslavný. Audioknihy bych nechtěla, štve mě, když někoho takhle poslouchám, přijde mi to trapné a divné. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono bude hodně záležet, kdo audioknihu namluví. Jestli si netrefila na dobrého interpreta, tak chápu, že tě to odradilo. Já mám nejraději Lišku, Brouska, Čárovou nebo Junáka. Teď se chytám na audioknihu Myslet jako římský císař, tak se těším, co mi audiokniha přinese. A hlavně ten klid a pohoda při poslechu, to mě na tom baví nejvíc.

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)