Nebudu nenávidět - Izzeldin Abuelaish

Život lékaře z Gazy
 
Když se člověku děje bezpráví, nenávist je přirozená reakce. V různé intenzitě se s touto emocí setkal snad každý z nás a ubránit se takovému pocitu je opravdu těžké, téměř nemožné. Z pocitu nenávisti však nikdy nevzešlo nic konstruktivního, což si uvědomuje i Izzeldin Abuelaish. Navzdory tomu, že si v životě prošel spoustou zlých věcí, nezanevřel na svět a dokonce ani na ty, kdo za jeho neštěstím stáli. Rozhodl se, že nebude nenávidět – a právě o tom vypráví tato kniha.

Izzeldin Abuelaish je palestinský lékař, který se zabývá léčbou neplodnosti. Jeho pacientkami jsou ženy jak izraelského, tak palestinského původu, a on tak má možnost stýkat se s lidmi na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu. Ve své knize vypráví nejen o své lékařské praxi, zejména o tom, jak se žije v pásmu Gazy. Ústředním tématem je ale především poselství míru. Izzeldin Abuelaish prosazuje mírové řešení konfliktu mezi Palestinou a Izraelem a byl díky tomu také několikrát nominován na Nobelovu cenu míru.

Kniha Nebudu nenávidět je autobiografickým dílem popisujícím život v zemi, o které se dozvídáme především ze stránek novin a z obrazovek televizorů. Jen těžko si dokážu představit, jaké to je vyrůstat v místě zužovaném neustálými nepokoji a válkou. Autor nám umožňuje nahlédnout do svého života, do jeho světlých i stinných stránek.

Izzeldin Abuelaish je skutečně mimořádná osobnost. Před obdržením knihy jsem o něm mnoho neslyšela, ale jsem ráda, že jsem to prostřednictvím knihy mohla napravit. Způsob, jakým se staví ke všemu negativnímu, co ho v životě potká, je velmi inspirující. Kromě toho mi jeho vyprávění pomohlo uvědomit si, co je pro mě v životě opravdu důležité – a také to, v jakém přepychu žiji. 

Kromě myšlenek, které kniha obsahovala, mě velmi zaujal také styl vyprávění. Nečekejte žádnou suchou biografii. Autor svůj život popisuje s odzbrojující upřímností a lidé, o kterých ve své knize vypráví, se vám brzy dostanou pod kůži. Částečně také díky fotografiím, které text doplňují. Osudy Izzeldina a jeho přátel a příbuzných mě zasáhly ještě více, když jsem si k jejich jménům mohla připojit i obličej.

Kniha byla opravdu velmi čtivě napsaná a zejména od druhé poloviny jsem se od stránek nemohla odtrhnout. Na druhou stranu přiznávám, že mě tolik neoslovily pasáže zabývající se konfliktem v Gaze jako takovým a jeho historickým pozadím. Snad je to tím, že mám o této problematice jen sporadické informace - věřím, že kdybych byla informovanější, některé kapitoly bych docenila víc. Kniha mě ale zároveň přiměla začít se konfliktem v Gaze blíže zabývat.
Závěrem

Celkově nemohu, než knihu Nebudu nenávidět doporučit, a to i těm, kdo životopisnou literaturu jinak příliš nevyhledávají. Je to dílo, které nám umožňuje podívat se na konflikt v Gaze očima člověka, který v něm žil. Podvědomě jsem čekala dílo více filozofické. Knihu plnou myšlenek o tom, jak zastavit válku, knihu plnou úvah o nenávisti. To všechno se zde objevuje, ale spíše jako vedlejší linie k vlastnímu příběhu. Důležité poselství se ale neskrývá v úvahách, ale právě v příběhu samém. Ukazuje nám lidský rozměr konfliktu, který v Gaze panuje. A ukazuje nám také, že i ve zdánlivě bezvýchodné situaci existuje jiskřička naděje.


Název: Nebudu nenávidět (I Shall Not Hate)
Autor: Izzeldin Abuelaish
Překlad: Martina Nerafová
Počet stran: 235
Rok vydání: 2014
Vydal: Host


 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum 
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví. 

KNIHCENTRUM.cz
Název: Christiane F., Můj druhý život (Moi, Christiane F., la vie malgré tout)
Autorky: Christiane V. Felscherinow; Sonja Vukovic
Překlad:  Nora Obrtelová
Počet stran: 273
Rok vydání: 2014
Vydal: Oldag


 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum 
Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách knihkupectví. 

KNIHCENTRUM.cz
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2014/08/christiane-f-muj-druhy-zivot.html#more

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

11 komentářů:

  1. Jako vždy krásně napsáno, už jsem četla recenzi u Schefika a kniha mě zaujala, i když pak jsem četla pár kritických recenzí, ale to na věci nic nemění :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že zrovna Tobě by se tahle kniha líbila skoro určitě :) Jestli budeš mít čas, určitě se po ní podívej :)

      Vymazat
  2. Super si to napísala... Knihu by som si hrozne rada prečítala, už len pre tú možnosť, pozrieť sa na celý ten konflikt očami človeka, ktorý v danej krajine žije. Nahliadnuť do problematiky trochu viac... a snáď si tiež odniesť aspoň iskričku nádeje. Nalákala si ma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě ke čtení nalákala, kniha za to opravdu stojí :)

      Vymazat
  3. Nádherná recenzia, ďakujem za tip, kniha to musí byť mimoriadna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) Kniha opravdu mimořádná je :)

      Vymazat
  4. Téda, to vypadá parádně. Ráda bych si něco takového přečetla. Mám totiž pocit, že většina mých znalostí ohledně světových konfliktů je jen mlhavé povědomí vyplývající z přečtení titulků v novinách. Je to perfektní příležitost, jak si rozšířit obzory. Z podobných důvodů se mi líbilo i Tisíc planoucích sluncí, která mi zase umožnila pochopit problematiku Tálibánu v Afghánistánu. Je to pro mě velmi příbosná recenze, protože knih na podobné téma na blozích není až tolik, děkuji. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsem na tom se znalostí konfliktů podobně jako Ty. O to raději jsem, že se mi do rukou dostala právě tato kniha - snad mě opravdu přinutí začít se o svět kolem sebe více zajímat.

      Vymazat
  5. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem moc ráda, že Tě kniha zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  7. Píšeš opravdu dokonalé recenze! Tuto knihu si nejspíš nepřečtu, i když musí být hodně zajímavá se silným poselstvím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)