8 "nej" roku 2014



Do konce roku 2014 už zbývá jen několik málo hodin. Ještě než se ponoříme do víru novoročních oslav, připravily jsme si pro vás rekapitulaci toho “nej”, co se nám během roku při čtení dostalo do rukou. Jaké bylo letošní největší zklamání,  kdo byl největší citový vyděrač a jaká kniha byla ze všech nejlepší?


eM.:

Nejlepší audiokniha


Propadla jsem kouzlu audioknih. Vaření, žehlení, nebo noční cesty autobusem už nikdy nebudou jen nudnou (ne)činností, když vám k tomu do ucha někdo vypráví třeba napínavou detektivku. Nejlepší audioknihou pro mě bylo tento rok The Cuckoo’s Calling (Voláni kukačky). Detektivky popravdě vůbec nevyhledávám, na tuto mě ale nalákalo zvučné jméno autorky a určitě jsem nebyla zklamaná. Navíc jsem si při poslechu mohla užít i autentický londýnský přízvuk hlavního hrdiny, což je vždycky plus.

Největší citový vydírač


Neberte si to osobně, Muž jménem Ove je skvělá knížka a určitě si zaslouží všechnu chválu, která se na ni snáší, ale nemůžu se ubránit pocitu, že si se svými čtenáři trochu moc zahrává. Ten příběh je zkrátka předurčen k tomu, abyste u něj brečeli, i kdybyste nechtěli. A přitom na začátku je Ove takový mrzout, že s ním stěží vyjdete. Pokud jste Oveho ještě nečetli, mám pro vás přátelskou radu. Snažte se ho dočítat někde v soukromí. Záchvaty pláče v autobuse nejsou totiž moc cool.

Největší ztráta času

Zmizelou často přirovnávám ke Větrné hůrce. Ne proto, že že by měla takové literární kvality, ale proto, že postavy ze Zmizelé nenávidím jen o kousek méně než ty z Větrné hůrky. Celou dobu, co jsem tuhle knihu poslouchala, jsem měla asi tak dvakrát vyšší tepovou frekvenci, bohužel ne kvůli napínavosti příběhu, ale protože jsem se musela doopravdy snažit, abych nevyhodila svůj mp3 přehrávač z okna. Chápu, že se některým lidem líbí, ale osobně bych byla nejradši, kdyby Zmizelá zmizela z povrchu zemského.

 

Myanmar

 

Nejlepší zajíc v pytli


Bývaly doby, kdy jsem si zásadně nekupovala knihy "naslepo". Chvíli, kdy jsem své těžce vyžebrané kapesné investovala do knížky, vždy předcházelo důkladné sbírání usvědčujících materiálů. Buď jsem si knihu předem vypůjčila z knihovny a přečetla, nebo jsem podnikla důkladný internetový průzkum sestávající z několikadenního projíždění recenzí a názorů čtenářů na internetových diskuzích. V posledních letech jsem ale pro nedostatek času od původní strategie přeci jen trochu ustoupila a občas si koupím knihu jen proto, že mě zaujme svou obálkou. A právě to byl příklad Dárce. Narazila jsem na něj na knižním veletrhu a když jsem si ho nesla domů, neměla jsem ani ponětí, o čem knížka vypráví. O to více mě překvapilo, jak moc se mi líbila.

Největší zklamání


Největším zklamáním roku 2014 pro mě byla jednoznačně kniha Anna (Jaký bude rok 2082?). Jostein Gaarder patří k mým vůbec nejoblíbenějším spisovatelům a k jeho knihám vždy přistupuji s nemalým očekáváním, což se mi v tomto případě vymstilo. Téma ekologie je sice slibné, ale Gaarder jej uchopil způsobem, který se mi ani trochu nezamlouval. Většinu knihy tvořily výstražné výroky o globálním oteplování a likvidaci planety a příběh sloužil jen jako jakási kulisa. Nejsem žádný ekologický ignorant a uznávám, že planetu je třeba chránit, na druhou stranu nemám ráda, když se mi někdo snaží za každou cenu vsugerovat své názory a myšlenky. Snad mi další Gaarderova kniha sedne víc.


Nejlepší komix


Nikdy jsem nebyla velkou milovnicí komixů, ale za rok 2014 se mi jich do rukou dostalo hned několik. A všechny opravdu stály za to! Pomyslným vítězem se nakonec stal komix Persepolis - autobiografický příběh vyprávějící o dospívání v Íránu i o tom, jak těžké je začlenit se do cizí kultury. Bez ohledu na to, jestli jste nebo nejste milovníci komixů, Persepolis je kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Ať už kvůli skvělému grafickému ztvárnění nebo kvůli realistickému přiblížení tuhého režimu v Íránu.

Nejmatoucnější kniha ze všech matoucích knih


V téhle kategorii na plné čáře zvítězila kniha Mág od Johna Fowlese. Ještě nikdy jsem nečetla knihu, která by mi zamotala hlavu, udělala uzly na obou hemisférách a pak mě za hurónského smíchu pověsila za nohy ke stropu. Rozhodně se jednalo o jeden z mých největších čtenářských zážitků tohoto roku a i když na otázky “O čem to je?” odpovídám zmateným “Hmmm...no...jak to říct…”, nemohu než čtení doporučit.




Nejlepší kniha


Za rok 2014 se mi do rukou dostala spousta dobrých knih a vybrat jednu nejlepší byl opravdu oříšek. Nakonec jsem se rozhodla pro knihu Syn správce sirotčince. Příběh o životě v KLDR se mi zavrtal pod kůži a i po několika měsících si některé scény z knihy vybavuji tak, jako bych ji četla včera.  





Mým novoročním předsevzetím je, aby si všichni moji přátelé Dějiny světla přečetli, protože je to výjimečná kniha, a já bez váhání mohu prohlásit, že jsem v roce 2014 nic tak dobrého nečetla. 







eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

21 komentářů:

  1. Dějiny světla jsou i mou knihou roku 2014 :-) (ale o první příčku se dělí s Nícením)
    Mág mě láká čím dál víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mága si rozhodně přečti! :) Skoro bych dala ruku do ohně za to, že se ti bude líbit, ale krb je daleko a obě ruce potřebuju na držení těžkých knížek... :D

      A já si vážně budu muset přečíst ty Dějiny světla! :)

      Vymazat
  2. Na Správce sirotčince som sa pozerala minule v kniznici, ale nevzala som ho. Nabuduce to urcite napravim, Skvely clanok.

    OdpovědětVymazat
  3. Super shrnutí! :) A hrozně mě to nalíkalo na přečtení si knížky Muž jménem Ove. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Oveho si určitě přečti, neznám nikoho, komu by se nelíbil. :)

      Vymazat
  4. zovsadial sama chvala na Dejiny svetla, tiez si asi zadovazim.

    hehe, skoda te Zmizele. Ale chapem, postavy boli hodne "nasieracie". ja som to brala ako plus =)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkně si to zhodnotila. A i tobě přeji spoustu další blogerských úspěchů v roce 2015!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu Syn správce sirotčince jsem zahlédla v knihkupectví a hodně mě zaujala, bohužel jsem si ji ještě nekoupila. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pekné zhodnotenie, začala som premýšľať nad audio knihami, tak dúfam, že v tomto roku sa mi podarí k nejakým dostať :D Šťastný Nový Rok 2015! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem s těmi audioknihami pořád na vážkách, ale možná bych jim konečně taky mohla dát šanci.
    Už třetí seznam, ve kterém se ten Dárce nachází! :D To si fakt vyloženě říká o to, že si tu knížku musím sehnat a letos přečíst.
    Jé, ráda slyším, že se Persepolis líbil! Plánuji to číst v nejbližší době a teď se na to těším zase o kousek víc. :)
    Na Syna správce sirotčince i na Dějiny světla se určitě pokusím podívat. Chtěla bych letos přečíst víc knih pro dospělé, tak snad tohle bude správná volba. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle budou určitě dobrá volba, tak hodně štěstí s dospěláckou literaturou. :)

      Vymazat
  9. Souhlasím, že Syn správce je super, mohl by mít 2x500 stran, ale Dějiny svetla jsem nečetla... Super článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych se s dvojnásobným obsahem klidně smířila! :)

      Vymazat
  10. Teeda, nesouhlasím s tím, že Zmizelá je ztráta času, ale jinak prima vtipný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vypadá to, že jsem v menšině. :D Děkujeme! :)

      Vymazat
  11. Skvělý článek! :) Na Syna správce sirotčince i Dějiny světla se chystám. Pro mě byla úplně nejlepší kniha Není co závidět a chtěla jsem mít od Severní Koreje odstup než se pustím do Syna, který je smyšlený :)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za článek, alespoň zase vidím nějaký ten názor na Zmizelou z druhé strany (všude na ni vidím jen chválu a zatím jsem ji nečetla). A o Dějinách světla jsem vůbec neslyšela. Musím to omrknout.

    OdpovědětVymazat
  13. Darcu si chcem prečítať a kuknúť film, vyzerá to dobre 8)

    OdpovědětVymazat
  14. Takéto zhrnutia ma vždy bavia. Veľmi dobre si to spravila. Priznám sa, že tieto knihy som poznala len z počutia. Kto vie, možno sa raz niektoré dostanú aj ku mne :)
    (Viallen z All dreams are real- http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
  15. Tyto články jsou super :-) Na Dějiny světla se moc těším!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)