Jantarové oči - Vilma Kadlečková (Audiokniha)

České sci-fi

Je zvláštní, jak rychle se mění čtenářské návyky. Nikdy jsem si nemyslela, že bych si mohla zamilovat sci-fi, ale pak přišel Doctor WHO – a spolu s ním i nová záliba v mimozemských civilizacích. Sci-fi knížek jsem od té doby přečetla poměrně dost, vždy jsem si ale tento žánr spojovala se jmény zahraničních autorů. I proto mě velmi překvapilo, že tak často zmiňovanou sérii Mycelium napsala Češka. A když se mi naskytla příležitost poslechnout si její příběh v audiopodobě, neváhala jsem ani chviličku. 

Spojenectví s civilizací Össeanů přináší lidem četné výhody. Myceliální technologie a nadsvětelné lodě umožňují lidstvu rozvíjet se způsobem, o kterém se mu dříve ani nesnilo. Ale vše má své stinné stránky a Země se stává na Össeanech čím dál více závislá. To si moc dobře uvědomuje také Lucas Hildebrandt – a je pevně odhodlaný něco s tím udělat. 

Musím přiznat, že během několika prvních kapitol jsem byla při poslechu docela zmatená. Vilma Kadlečková vytvořila velmi komplexní a komplikovaný svět a možná vám bude chvíli trvat, než se ve všech těch cizích pojmech alespoň trochu zorientujete. Pokud budete knihu poslouchat v audiopodobě, budete mít situaci ještě o něco těžší. Při čtení papírové knihy máte možnost listovat zpět nebo si přečíst danou pasáž několikrát za sebou – a to u audioknihy tak snadno nejde. 

Jakmile se ale do knihy jaksepatří ponoříte, čeká vás mimořádný čtenářský zážitek. Autorka si totiž s knihou opravdu vyhrála a kromě propracovaného fantazijního světa se můžete těšit také na věrohodné charaktery postav nebo zajímavý a napínavý příběh. Už po prvním díle série Mycelium působí velmi promyšleně a po poslední kapitole nebudete toužit po ničem jiném než po tom dozvědět se, co se s postavami dělo dál.



Ani v audiopodobě kniha neztrácí nic ze svého kouzla. Nakladatelství One Hot Book si se zpracováním dalo opravdu záležet, což je znát jak na kvalitě nahrávky, tak na pečlivém výběru interpretů. Každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné postavy a podle toho se také mění interpret, který danou část knihy předčítá. To byl podle mého od nakladatelství velmi dobrý tah – měnící se vypravěči lépe drží posluchačovu pozornost a navíc usnadňují orientaci. Postavy tak navíc působí osobitěji a pro posluchače je snazší vytvořit si k nim osobitější vztah. 

Vyzdvihnout si zaslouží zejména představitel Lucase, Jaroslav Plesl. U ústřední postavy je výběr interpreta opravdu důležitý a v tomto případě mělo nakladatelství mimořádně šťastnou ruku. Hlas Jaroslava Plesla je nejen velmi příjemný na poslech, ale k charakteru Lukase Hildebrandta výborně sedí. I ostatní interpreti byli dobrou volbou a „své“ postavy ztvárnili více než dobře. 

Poprat se dokázali i s komplikovaným össeanským jazykem. Kdyby se mi kniha dostala do rukou v papírové podobě, myslím, že bych si u velké části össeanských výrazů a jmen nevěděla rady s výslovností. Tak schválně – jak byste přečetli jméno Aöhrlëmëger? Při poslechu audioknihy si ale s ničím podobným lámat jazyk nemusíte. Všechna slova navíc znějí v ústech herců naprosto přirozeně a často ani není poznat, jak krkolomně působí na papíře. 



Audiokniha je tedy zpracována více než dobře. Při zvažování koupě byste ale měli v tomto případě zvážit i to, kdy audioknihy nejčastěji posloucháte. Příběh Mycelia je totiž skutečně celkem komplikovaný a oproti jiným audioknihám vyžaduje vyšší míru vaší pozornosti (zejména během prvních kapitol). Osobně se mi neosvědčilo knihu používat jako zvukovou kulisu ke každodenním činnostem jako je vaření nebo žehlení (jak jsem byla zvyklá například u Oveho), naopak výbornou službu mi prokázala při dlouhých cestách autobusem nebo při procházkách se psem.

Summa sumárum, Vilmě Kadlečkové se podařilo vytvořit opravdu výjimečné dílo, za kterým jeho audioadaptace nijak nezaostává. Ať už se tedy rozhodnete Mycelium pořídit v jakékoli podobě, chybu rozhodně neuděláte. Jen si rovnou dejte stranou peníze na další díly – věřte, že se budou hodit.


Název:  Mycelium #1 (Jantarové oči)
Autor:  Vilma Kadlečková
Délka: 12 hodin 54 minut (2 CD)
Rok vydání: 2014
Vydalo: vydavatelství OneHotBook

 Za poskytnutí audioknihy ke zrecenzování děkuji vydavatelství OneHotBook. 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

10 komentářů:

  1. To je český? :o <moje první reakce, musela jsem si ji zapsat, protože jsem už o knížce četla sem tam něco, ale.. Nikdy jsem si ji nespojila s českým autorem:)
    Ale knížka se mi líbila už tenkrát a líbí se mi pořád, dokonce se mi zdá, že se mi líbí čím dál, tím víc. :D ^^
    Moc hezká recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to překvapilo :) A kdybych jméno autorky neznala, rozhodně bych knihu k české tvorbě nezařadila ani po dočtení.

      Jestli Tě zaujala, určitě ji zkus - myslím, že rozhodně stojí za to :)

      Vymazat
  2. Taky jsem nikdy nevěřila, že by se mi mohlo líbit sci-fi, ale ty propracované jiné světy jsou úžasné a teď žádným pořádným sci-fi nepohrdnu. Jantarové oči jsem ani nečetla a ani neposlouchala, i když to může být opravdu dobré. Jen to je trochu na škodu, že se člověk nemůže vrátit a trochu se zorientovat, protože vžít se do úplně nového světa není nic lehkého. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :) A jestli máš ráda propracované jiné světy, Mycelium určitě zkus, bude se Ti líbit :) Také jsem sci-fi celkem propadla, dokonce uvažuji, jestli mu nevěnovat samostatný článek :)

      Vymazat
  3. Krásná recenze a zajímavá kniha. Vůbec jsem netušila, že je od české autorky, rozhodně jsem na ní zvědavá. Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Jestli máš ráda sci-fi, Mycelium bys rozhodně neměla vynechat!

    OdpovědětVymazat
  5. Rozmýšľam už dlhšie, že si túto knihu prečítam, páči sa mi aj obálka, ale stále som sa na to nejako neodhodlala. Bojím sa, že sa v tom sklamem, aj keď nápad vyzerá naozaj originálne a zaujímavo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za zkoušku nic nedáš, a kdyby Ti kniha nesedla, vždycky ji můžeš odložit :)

      Vymazat
  6. V poslední době mě víc zajímají audioknihy o osobním rozvoji a celkově seberozvojové a motivační knížky. Respektive nahrávky knížek. ;) Ale říkal jsem si, že bych si klidně dokázal zpestřit četbu něčím méně náročným. Jak už toho mám v autě naposlouchaného docela dost, tak se člověk dostává do stále těžší a náročnější četby, nebo teda respektive poslechu. ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)