Spočítej hvězdy - Lois Lowryová

O velkém strachu a ještě větší odvaze

Lois Lowryová se do povědomí českých čtenářů zapsala především díky své dystopické knize „Dárce“. A od března se na pultech knihkupectví můžete setkat také s další knihou této autorky – „Spočítej hvězdy“. Ani tady se Lois Lowryová myšlenky totalitního světa tak docela nevzdala. Z hypotetické budoucnosti se však přesouváme do nepříliš vzdálené minulosti, konkrétně do Dánska v době nacistické okupace. 

Píše se rok 1943. Od doby, kdy do Dánska vtrhli nacističtí vojáci, uběhly již tři roky. Annemarie Johansenová a její kamarádka Ellen si na život před válkou už téměř ani nepamatují. Němečtí vojáci v ulicích a úbytek jídla v obchodech patří k jejich každodenní realitě. I přes atmosféru válečného konfliktu je jejich dětství docela šťastné a v rámci možností i bezstarostné. Ale jen do chvíle, než v okupovaném Dánsku naplno propukne pronásledování židů. Ellen je totiž židovka a tak se i s celou svou rodinou ocitá v bezprostředním nebezpečí. Dokáží ji Johansenovi zachránit? 



Knih o pronásledování židů bylo napsáno tolik, že by zaplnily nejednu knihovnu. A není divu. Masové vraždění nevinných je téma, se kterým se naše společnost bude vypořádávat ještě dlouho. Nad všemi těmi hrůzami totiž visí jedna zásadní otázka – „Jak něco takového lidstvo vůbec mohlo dopustit?“. Při představě, čeho všeho jsou lidé schopní, je snadné ztratit víru v člověka. I proto je důležité přečíst si občas pohled z druhé strany. Příběh o odvaze a nesobeckosti, příběh o těch, kteří dokázali v době, kdy bylo zlo normou, konat dobro. 

A právě takový příběh nám ve své knize Lois Lowryová předkládá. Je zvláštní, kolik se toho dá vměstnat na pouhých 128 stran. Díky kratičkému rozsahu patří „Spočítej hvězdy“ k těm knihám, které dokážete bez větších problémů přečíst za jediné odpoledne. Alespoň já jsem se od děje nemohla odtrhnout, a tak jsem celou knihu přečetla na jeden zátah. Pocity ze čtení ve mně však rezonovaly ještě dlouho poté. 

Opravdu dlouho se mi nestalo, aby na mě nějaká kniha zapůsobila tak silně. Autorka na stránkách příběhu vypráví především o odvaze, ale nejde jen o odvahu riskovat život pro své přátele. Na mě daleko silněji zapůsobil jiný druh odvahy, a to statečnost, se kterou dokázali rodiče Annemarie před svou dcerou předstírat klid. Navzdory tomu, jak obrovskému strachu museli při přípravě celé akce čelit. 

,Kdo je ten člověk, co tudy každé ráno jezdí na koni?" zeptal se voják.
,,To je náš král. Král celého Dánska." zněla odpověď.
,,Kde má ochranku?" podivil se voják.

Chlapec se podíval vojákovi přímo do tváře a řekl: ,,Jeho chrání celé Dánsko."

Ačkoli se jedná o smyšlený příběh, mnoho detailů, které Lois Lowryová ve vyprávění použila, vychází ze skutečných událostí. To, co je v knize popisováno, se skutečně mohlo stát. Dojem uvěřitelnosti umocňují také výborně propracované postavy, se kterými jsem se velmi rychle sžila a kterým jsem až do posledních stran ze všech sil držela palce. 

Lois Lowryová není autorkou velkých slov a frází. V knize nenarazíte na vzletné metafory, ani na hluboké filozofické pasáže. Autorka píše úsporně, tak, aby jazyk knihy přizpůsobila dětem, pro které je příběh primárně určen. Myšlenky, které v sobě kniha nese, se ukrývají v dialozích a mezi řádky. A některé postřehy si do knihy vloží čtenář sám. Díky úspornému stylu psaní je totiž velká část interpretace na čtenáři, a záleží jen na něm, co vše si z knihy odnese. 

Na knihách Lois Lowryové je zajímavé také to, jak velká část děje se odehrává na pozadí. Očima dětského vypravěče máme možnost vidět jen malý výsek toho, co se v průběhu knihy skutečně odehrává. A možná i to je důvodem, proč si čtení „Spočítej hvězdy“ dokáží užít jak dětští, tak dospělejší čtenáři. Dětem se dostane napínavého příběhu o odvaze desetileté holčičky a její rodiny, dospělí budou schopni představit si příběh v širších souvislostech.

Pokud ještě stále váháte, zda si knihu přečíst, věřte, že to opravdu stojí za to. Od první do poslední strany. Lois Lowryová si mě svým stylem psaní dokázala zkrátka naprosto získat a já už teď doufám, že se českého překladu dostane i jejím ostatním knihám. Byla by škoda, kdyby ne. 

A nevynechejte doslov – i ten totiž rozhodně stojí za přečtení. 


Název: Spočítej hvězdy (Number the Stars)
Autor: Lois Lowryová
Překlad:  Dominika Křesťanová
Počet stran:128
Rok vydání: 2015
Vydal: Argo

 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Kniha Spočítej hvězdy je k dostání na stránkách knihkupectví.

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

12 komentářů:

  1. O knihe ani autorke som asi ešte nepočula, ale kniha vyzerá zaujímavo a je skutočne super, že na pomerne malom rozsahu (130 strán) je toho tak veľa, u mňa je to rozhodne plus :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Jestli máš ráda krátké příběhy, myslím, že Ti Hvězdy určitě budou vyhovovat :)

      Vymazat
  2. Nepoznám túto autorku, predsalen sa nedá poznať každú knihu a každého autora, ale vždy je čas to napraviť a v tomto prípade to urobím veľmi rada :) Síce mám momentálne ohromnú kopu kníh na prečítanie, pripíšem si to do zoznamu a snáď sa k tomu dakedy dostanem. Tvoja recenzia ma skutočne nadchla, aj keď ten Darca asi o niečo viac než toto, ale vyzerá to na kvalitnú knihu, ktorej by stálo za to dať šancu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s tou kopou knih znám - někdy mám pocit, že se nikdy nemůžu prokousat na konec :) Jsem ráda, že Tě knihy této autorky zaujaly - za přečtení rozhodně stojí obě :)

      Vymazat
  3. Je fakt, že je to jedno z těch témat, co by mělo zůstat v živé paměti lidí už napořád. Snad se Ti podaří na knihu narazit - a snad se Ti bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Od autorky jsem zatím četla jen Dárce, a ten se mi moc líbil a i když kniha působí jako dětská, dost jsem si z ní odnesla :) Doufám, že Spočítej hvězdy je stejně úžasná, jako Dárce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :) Dárce se mi také moc líbil a co se týče toho "dětského" zpracování - Hvězdy na mě působily hodně podobně. Byly psány dětem, ale myslím, že si z knihy mohou mnoho odnést všechny generace.

      Vymazat
  5. Dneska jsem si pro ni šla do knihkupectví, ale prostě jsem ji nenašla. Budu se tam muset příští týden vrátit a prolízt to od sklepa po strop. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pôvodne som si ju nechcela prečítať, lebo som bola sklamaná, že nenadväzuje na Giver-a, ale asi o tom predsa len ešte pouvažujem. :)
    Inak, odporúčam knihu Night od Wiesela - je to kratučká kniha o 16ročnom chlapcovi, ktorý prežil určitý čas v koncentračnom tábore (je to autobiografia) a hoci to možno pôsobí ako "obohratá platňa/knižná téma", ja len, že by vás to obe mohlo zaujať, lebo je to spracované inak, ľudskejšie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O "Night" jsem nikdy neslyšela, ale zní to moc zajímavě, děkuji za doporučení! :)

      Vymazat
  7. Fíha, to znie vážne dobre. :) Takýmto témam sa zvyknem vyhýbať, ale toto by mohla byť výnimka. Navyše sa mi pozdáva tá dĺžka a fakt, že sa autorka vyhla prehnanému filozofovaniu a metaforám.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)