Čistokrevné sci-fi

Příběhy vašeho života - Ted Chiang

Kniha Příběhy vašeho života by kolem mě nejspíš za běžných okolností prosvištěla bez povšimnutí. Povídkové sbírky nemám zrovna v oblibě, a ani žánr sci-fi příliš často nevyhledávám (pominu-li seriál Doctor WHO). Po nějaké době jsem si ale všimla, že ať se tato kniha dostane do rukou komukoli z mých známých, reakcí je čisté nadšení. A tak jsem se rozhodla to také zkusit.

V povídkách z knihy Příběhy vašeho života se prolínají biblické motivy, pověsti i nejnovější vědecké závěry. Exaktní vědy a svět fantazie se zde mísí v těch nejnepravděpodobnějších kombinacích. Budete objevovat tajemství mimozemských kultur i vlastního nitra, podstatu krásy i základní kameny matematiky. Každá povídka přináší rozuzlení, ale spolu s ním také nespočet otázek. Na ty už si ale budete muset odpovědět sami. 


Ted Chiang rozhodně nepatří k autorům, kteří chrlí jednu povídku za druhou. Na jednom příběhu pracuje i po celý rok a pečlivá práce je na výsledném díle rozhodně znát. Všechny povídky jsou do nejmenšího detailu promyšlené od začátku až do samého konce. Pointy jsou často překvapivé a poskytují čtenáři spoustu námětů k přemýšlení. 

I proto je dobré dávat si mezi jednotlivými příběhy trochu času na zpracování pocitů a myšlenek. Knihu bych rozhodně neoznačila za oddychovou literaturu. Příběhy jsou sice čtivé, v krátkých povídkách se ale často objevuje taková koncentrace náročných témat, že někdy trvá i několik dní, než si čtenář uvědomí všechny souvislosti. Já sama jsem ze všech povídek nejdéle zpracovávala hned tu první, Babylonskou věž. V poslední době jsem věnovala poměrně velké úsilí snaze pochopit čtvrtý rozměr a při interpretaci této povídky jsem mezi ní a problematikou čtvrtého rozměru nalezla několik společných bodů.



Autor se v knize zaměřuje na axiomy, na nezpochybnitelné pilíře našeho vnímání světa. Ve svých povídkách si klade otázku, co by se stalo, kdyby některé všeobecně uznávané skutečnosti nebyly pravdivé. Čtenář se tak při čtení ocitá ve světě, který často zcela odporuje zdravému rozumu, a přitom se od našeho světa na první pohled až tak neliší. Zejména díky tomu, že fungování společnosti a způsob lidského uvažování zůstává bez ohledu na rozdíly v prostředí podobný. To je velké plus zejména z hlediska atmosféry příběhů.

Čtenář se totiž dokáže s postavami velmi snadno ztotožnit a může se tak vžít i do situací, které by pro něj mohly být jinak velmi obtížně představitelné. Kniha vám umožní prožít dobrodružství v celé řadě alternativních vesmírů, a bez ohledu na to, jak moc se tyto světy liší od našeho, ve všech si po chvíli budete připadat téměř jako doma. 

Na knize je jasně patrné, že Ted Chiang je autor s velmi rozmanitými znalostmi. Svou pozornost totiž ani zdaleka nesoustředí jen na fyziku a matematiku. Své si zde najdou i příznivci psychologie, evoluční biologie, filozofie, estetiky, lingvistiky a religionistiky. I když je tedy\důležitou součástí knihy věda, i člověk s nepříliš dobrými znalostmi exaktních věd si zde přijde na své. Je ale pravda, že čím méně toho o matematických a fyzikálních zákonech víte, tím těžší pro vás bude některé pasáže vstřebat. 

Neil se jako každý jiný člověk bez vyznání nikdy příliš nezabýval tím, kde skončí jeho duše. Vždycky bral za hotovou věc, že cílovou stanicí bude peklo, a byl s tím smířený. Tak to prostě je a fyzicky peklo nakonec není horší než svět smrtelníků. Představuje trvalé vyhnanství od Boha, nic víc, nic méně. 

Stejně jako u jiných povídkových sbírek, i zde vás nejspíše některé příběhy osloví více než jiné. Mám ale pocit, že u této knihy za tím nestojí rozdílná kvalita povídek. Vliv má zejména to, která oblast je vám osobně nejbližší nebo který námět v současné době nejvíce souzní s vaší životní situací. Věřím, že kdybych Chiangovy povídky četla v jiné době (a jisté je, že se k nim jednou plánuji vrátit), zaujaly by mě pasáže, které jsem teď přešla bez povšimnutí. 

Kromě samotných povídek stojí za zmínku i "doslovy", ve kterých autor vysvětluje, kde sbíral inspiraci k jednotlivým příběhům. Tato část knihy pro mě byla hotovým pokladem. Často mi dokázala osvětlit některé souvislosti a navíc je důkazem toho, že velké myšlenky se často skrývají v těch nejprostších konverzacích.



Nejsilnějším zážitkem pro mě byly povídky Pochopit, Babylónská věž a Peklo je nepřítomnost Boha. Všechny jsem je četla dvakrát a v žánru sci-fi je považuji za to nejlepší, s čím jsem se kdy setkala. Naopak trochu zklamáním pro mě byla kratičká povídka Vývoj lidské vědy. Navzdory zajímavému námětu mi připadala nedostatečně propracovaná a spíše popisná - snad za to mohl velmi krátký rozsah. Také povídka Dvaasedmdesát písmen mě příliš neoslovila. Velmi mě zaujalo téma "Síla slov" a docela mě mrzelo, že povídka se nakonec vydala trochu jiným směrem, a tuto myšlenku až tak nerozvinula. 

Pokud stále váháte, zda je kniha Příběhy vašeho života to pravé právě pro Vás, věřte, že za zkoušku to rozhodně stojí. A to i v případě, že povídkové sbírky nemáte příliš v lásce. Ted Chiang svým čtenářům i na krátkém rozsahu představuje perfektně propracované příběhy, z nichž většina by vystačila na celý román. Spolu s Garthem Nixem a Neilem Gaimanem je pro mě tento autor důkazem, že dát šanci povídkám se opravdu vyplatí. 

Možná i přestanu tvrdit, že povídky nemám ráda. 



Název: Příběhy vašeho života (Stories of Your Life and Others)

Autor: Ted Chiang

Překlad: Richard Podaný, Pavla Horáková, Robert Hýsek
Počet stran: 272
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Plus

Databáze knih Goodreads 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

3 komentáře:

  1. Yes! Vždycky mě ohromně potěší, když někdo vychvaluje to, co se mi líbilo :)
    Na recenze týhle sbírky jsem obzvlášť zvědavá, protože mi právě přijde, že si z ní každej odnese něco jinýho. Předpokládám, že jako matematik jsem většinu povídek vnímala dost odlišně od někoho, kdo studuje psychologii :) A už to samo o sobě mi přijde fascinující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úžasné, kolik rovin ty povídky mají :) A také myslím, že lidé s různým zaměřením v podstatě v některých ohledech čtou každý jinou povídkovou sbírku - Ted Chiang je prostě génius :)

      Vymazat
  2. Tak jo, toto je jasná kniha pre mňa! Mám rada sci-fi a ešte radšej príbehy, ktoré každý može pochopiť inak, prípadne si z nich zobrať niečo iné. Už si ju píšem a dúfam, že zoženiem. Ďakujem za tip :) A keby si chcela vyskúšať ešte nejaké dobré sci-fi, môžem ti odporúčať niečo od Philipa K. Dicka (asi skôr jeho romány, Sní androidi o elektronických ovečkách ma dostalo, ale poviedky už menej), prípadne od Stanislawa Lema Solaris. Myslím, že ako psychologičke by sa ti mohli páčiť. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)