Narodit se znovu

Někdo nedá dopustit na vlkodlaky, jiný na upíry, ale moje nejoblíbenější téma ve fantasy knihách bylo vždycky cestování časem. Snad je to tím, že na rozdíl od srsti a ostrých tesáků, možnost podívat se do minulosti i budoucnosti bych chtěla mít taky. Takže když se na trhu objeví kniha s tímhle tématem, má okamžitě mou plnou pozornost. A o knize Prvních patnáct životů Harryho Augusta to platí taky – i když to není úplně typická zástupkyně časocestovacích příběhů.

Harry August prožívá na první pohled docela obyčejný život. A pak zemře, a prožívá jej znovu. Kniha přichází s myšlenkou reinkarnace, ovšem s jednou zásadní obměnou – vědomí člověka se v ní po smrti nepřesouvá do jiné lidské bytosti, zkrátka si zopakuje proces svého narození. Cestování v čase tedy možné není, i tak si ale mohou lidé s touto schopností navzájem posílat zprávy i napříč dějinami. A jeden ze vzkazů je obzvlášť znepokojivý - konec světa nastává čím dál tím rychleji. Dá se tomu nějak zabránit?

Harry August má všechen potenciál stát se zajímavou postavou. Jako hlavnímu hrdinovi je mu poskytnuto dostatek prostoru a opakované prožívání téhož života s sebou přináší také spoustu morálních i jiných dilemat, která by člověku mohla poskytnout určitou charakterovou hloubku. Tedy…hypoteticky.

Faktem je, že Harrymu se nějakým zázrakem podařilo si za nějakých 1000 let knihou zaznamenaného života nevytvořit ani stín čehokoli, co by se dalo napsat osobností. Už si ani nevybavuji, kdy naposledy jsem četla o postavě, která by byla tak dokonale literárně plochá. Harry nemá žádnou výraznou vlastnost, žádný zajímavý rys, zkrátka nic, co by jej činilo zapamatovatelným. A je to hrozná škoda.

Trávit přibližně 400 stran s vypravěčem, který prostě jen bez zaujetí plní úkoly, které mu autor příběhu určí, totiž není žádný med. A přitom to, co Harry dělá, rozhodně není nudné a nezajímavé! V příběhu prokazuje ohromnou inteligenci, morální sílu a odvahu, stejně ale události přednáší tak, jako by se ho v podstatě vůbec netýkaly. Vypravěčovo nezaujetí se částečně přenášelo i na mě, a několikrát jsem se přistihla, že se musím do čtení tak trochu nutit.



Bylo to znát hlavně v první polovině knihy. Trvalo poměrně dlouho, než příběh získal nějaký jasný rámec - teprve v polovině knihy se totiž vynoří zápletka. Náznaky se sice objevují už dříve, jsou ale poměrně vzácné a prvních pár kapitol tak působí trochu jako kdyby se Harry beze smyslu potácel odnikud nikam. Přitom ale není nijak zvlášť rozebráno, jak se Harry se svým údělem vyrovnává, a jeho reakce na skutečnost, že je vlastně nesmrtelný, je v knize zachycena jen velmi poskrovnu.

Jak mě první polovina příběhu nebavila, tak mě chytla polovina druhá. Jakmile jsou karty rozdány, nabírá příběh na obrátkách a posledních několik kapitol jsem četla se zatajeným dechem. Autor přináší několik zajímavých otázek: Kolik je toho možné obětovat ve jménu vědy? Může se člověk stát bohem? Zápletka jako taková je moc zajímavá a autor v ní výborně zužitkoval schopnost opětovného zrození. Chvílemi se mi nechtělo věřit, že čtu pořád tu stejnou knihu.

I když mě tedy kniha Prvních patnáct životů Harryho Augusta vyloženě nenadchla, myslím, že za přečtení rozhodně stojí. Už kvůli zajímavému a neobvyklému námětu. Jen to chce přečkat nepříliš záživnou první polovinu a smířit se s nemastným – neslaným hlavním hrdinou. Pokud se ale dostanete až na konec, dostanete zajímavý, napínavý příběh a budete-li chtít, i spoustu námětů k přemýšlení.
   

Název: Prvních patnáct životů Harryho Augusta
Autor: Claire North
Překlad: Zuzana Dejmková
Počet stran: 358
Rok vydání: 2015
Vydalo: Argo



Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

16 komentářů:

  1. Skvělá recenze tak jako je zvykem :) Tahle kniha mě láká už hodně dlouhou dobu, určitě se po ní do budoucna podívám, samotné téma je totiž opravdu nesmírně zajímavé, takže jsem moc zvědavá, jak se s tím autor vypořádal...trochu mě tedy mrzí ta plochost hlavní postavy, ale třeba to překousnu nebo to budu vnímat jinak, uvidíme :) každopádně jsem zvědavá...
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A je dost možné, že ti bude Harry sympatičtější ;)

      Vymazat
  2. Taky mě kniha láká, ale nutností přelouskat nudou půlku jsi mě trochu odradila :D No uvidíme, téma je zajímavé :)
    Když máš ráda cestování v čase - zkoušela jsi Zlatníkovo tajemství od Elia Barceló? Spíš taková novela, ale vážně dobře napsaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus :) Jestli tě cestování v čase zajímá, mohlo by tě bavit i toto :)
      A moc díky za doporučení! :)

      Vymazat
    2. Za doporučení děkuji i já. Zlatníkovo tajemství zaneseno do nekonečného seznamu :D

      Vymazat
    3. Tak snad se vám bude líbit, nerada bych to pak měla na triku :D

      Vymazat
  3. taky si ji chci přečíst, i když jsi mě do toho zrovna nenakopla. :D
    četla jsi knihu Replay Kena Grimwooda? Myslím, že by mohlo zaujmout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetla, ale píšu si! :) A rozhodně to zkus, minimálně kvůli druhé půlce to stojí za to :)

      Vymazat
  4. A pak kdo pořád píše zajímavý recenze xD

    OdpovědětVymazat
  5. No nevím! To, že jsi to četla Ty, je celkem zárukou kvality, ale ačkoliv jsem už dřív uvažovala, že si knihu přečtu, asi od toho upustím. Konečně jsem začala odkládat knihy, které mě nezaujmou, takže v tomto případě bych se asi přes nudnou první polovinu nedostala.
    Nicméně pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám teď přesně stejnou čtecí strategii... :)

      Vymazat
    2. Chápu - ono asi ani nejde přečíst úplně všechno a někdy je lepší dát přednost jiným knížkám :)

      Vymazat
  6. Cestovanie časom mám skôr rada po tej scifi stránke, taká technika, veda a tak podobne. Rozhodne však je to zaujímavá téma a tak často sa nevidí, neviem, či som niekedy čítala niečo podobné. :) Lákavé

    OdpovědětVymazat
  7. U téhle knihy jsem si přesně říkala, takový skvělý námět a tak zabité zpracování. Ale jak jsem se prokousala zhruba polovinou knihy, změnila jsem trochu názor :) Rozhodně je tam spousta originálních myšlenek a čtení jsem si nakonec užila. Občas se mi z toho nějaké úryvky vybavují - jak bohatli ze sázení, opakované války nebo jak probíhaly u všech podobně první 3 životy. Člověk přemýšlí, jak by s životy naložil sám. Dobře jsi to v recenzi vystihla.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím všechny, je mi trapný sem jen tak vtrhnout, ale mám potřebu se zde trochu o mé maličkosti-konkrétně o mém začínajícím blogu, zmínit.Ráda bych Vás viděla na mém blogu, který je zaměřen na knihu (ano, je to ohrané, ale mě baví číst knížky stejně jako dvě mladé slečny, které píší tento blog) a na nejnovější filmy. Ovšem své psaní chci jednou rozšířit, ale prozatím zůstávám pouze u těchto dvou. Proto bych byla ráda, kdybyste mě nasledovali na mé cestě ke skvělému blogu, jako je tento a ostatní blogy. Zde je odkaz na můj blog: http://jeliboknihu.blogspot.cz/. Doufám, že se Vám mé články budou líbit. Zatím ahoj :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)