Kdopak by se tygra bál?

Doba, kdy jsem kolem Levných knih procházela s velkou dávkou nedůvěry, je už dávno pryč. Hned několikrát jsem totiž měla možnost přesvědčit se, že i mezi knihami za pár korun se dají najít opravdové poklady. Díky příznivým cenám zde navíc dám šanci i těm knihám, kterých bych si nejspíš normálně ani nevšimla. A přesně to byl případ knihy Noční host.


Ruth je už pětasedmdesát let. Nedávno jí zemřel manžel, a osamělý život v prázdném domě je pro ni čím dál tím náročnější. Poslední dobou má navíc pocit, že se jí po nocích domem prochází obrovský tygr. Naštěstí se objeví ošetřovatelka Frida, která je ochotná staré paní pomoci. Nebo naneštěstí? Po chvíli je totiž jasné, že tu něco nehraje.


Australská spisovatelka dokázala ve svém románu Noční host rozehrát působivé psychologické drama, ve kterém není až do konce jasné, co se vlastně děje. Jsou události popisované v románu jen výplody fantazie staré paní, nebo se jedná o skutečnost? Spisovatelka si se čtenářem hraje jako kočka s myší a každou chvíli naznačuje něco jiného.

Musím říct, že mě skoro až zklamalo, když na konci pravda vyšla najevo. Právě ta nejistota mi totiž na knize připadala nejzajímavější, a vůbec by mi nevadilo, kdyby autorka ponechala závěrečné rozhodnutí na interpretaci čtenáře. Mé zklamání bylo o to větší, že mi konec připadal zbytečně překombinovaný a v některých aspektech snad až trochu nelogický 
 
Ruth jednou viděla žrát tygra v německé ZOO, vydával přotom přesně takové zvuky: hlasité a vlhké, s tichým hrdelním mručivým dýcháním proloženým nepatrným varovným poštěkáváním, jako by každou chvíli měl začít řvát, pokud by se zrovna nezabýval žrádlem. Ano, přesně tak to znělo, jako tygr, který žere nějakou velkou věc plnou krve, a přece byl tenhle zvuk prázdný a bezmasý.

Co ale rozhodně stojí za vyzdvižení, je postava hlavní hrdinky. Charakter Ruth je skvěle prokreslený a musím přiznat, že jsem si ji i přes mnohé její nedostatky opravdu oblíbila. Autorce se podle mého podařilo osobnost staré osamělé ženy zachytit velmi věrohodně, a přitom citlivě. V postavě Ruth zachycuje pocity osamění, ale i něžné rozechvění nad vzpomínkami na dřívější dobu. Ruth není jen karikaturou staré a bezmocné stařenky, ale mnohovrstevnatou postavou s dobře vykreslenou minulostí a s jasně danými motivy.

Naopak u Fridy jsem měla pocit, že si autorka s vysvětlením jejího chování příliš práce nedala. I když se tato postava v knize objevovala prakticky neustále, ani po dočtení poslední strany nejsem schopná některé její momenty plně vysvětlit. Myslím, že kdyby si autorka dala více práce s vykreslením Fridiny osobnosti a minulosti, bylo by to příběhu jedině ku prospěchu.

Také u některých vedlejších postav není motivace jejich chování zcela zřejmá a občas se zdá, že jedinou příčinou jejich jednání je to, aby se děj posunul požadovaným směrem. Na druhé straně je ale nutno dodat, že vedlejší postavy působí většinou sympaticky. Kniha navíc nepřetéká zbytečnými jmény, a každý, kdo se v knize objeví, má pro příběh svůj význam. O to větší je ale škoda, že zdaleka ne všechny charaktery dostávají dost prostoru na to, aby se s nimi mohl čtenář blíže seznámit.

 Zdroj obrázku: worldwildlife.org


I přes výše zmíněná negativa se ale autorce podařilo mě příběhem zaujmout. Hlavní dějová linie má spád a téměř do poslední chvíle není jasné, jak bude závěrečné rozuzlení vypadat. V knize se navíc objevuje několik opravdu krásných, poetických momentů. Příjemné je i prolínání ústředního příběhu s Ruthinými vzpomínkami na mládí, na které jsem se při čtení vždy těšila.

Kniha Noční host rozhodně není dokonalá, její čtení jsem si ale i přes její nedostatky užila. Jedná se o zajímavý mnohovrstevnatý román, kterému na kráse ubírá nepromyšlenost jednání některých postav a snad až zbytečně překombinovaný závěr. Pokud ale máte rádi psychologické romány u nichž nikdy nevíte na čem jste, je to četba přesně pro vás.

     

Název: Noční host
Autor: Fiona McFarlaneová
Překlad: Jan Flemr
Počet stran: 264
Rok vydání: 2013
Vydal: Paseka

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

8 komentářů:

  1. Úžasně napsaná recenze - máš krásnou slovní zásobu a opravdu dobře dokážeš popsat všechna pozitiva i negativa :) Přijde mi, že kniha je mezi blogery celkem hitem, zdá se, že ji četl téměř každý - možná je to právě tím, že je k dostání v Levných knihách. Četla jsem na ni již spoustu recenzí i viděla několik videí, ale až ty jsi mě dokázala na knihu nalákat, takže jen co budu v Praze zřejmě zavítám do LK. Děkuji ti za to a přeji nádherný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) A jo, také jsem na ní už pár recenzí četla - cenová dostupnost zmůže víc než doporučení, řekla bych :D A jsem ráda, že jsem tě na knihu nalákala - tak snad ji v LK budou mít a snad tě čtení nezklame :)

      Vymazat
  2. Už jsem kolem této knihy v Levných knihách procházela a přemýslela jsem o koupi. Příště už ji tam nenechám! Úžasná recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá na zajímavý příběh :-) A navíc jsem dlouho nebyla v levných knihách, tudíž mám dobrý důvod se tam zase kouknout :-D Ach jo, tolik skvělých knih a tak málo času :-) jo jo, kdybych místo čtení recenzí raději četla knihy, asi bych toho stihla víc a navíc by se mi neprodlužoval můj seznam knih přečtení, ale stejně díky za tip :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky si někdy říkám, že kdybych méně seděla u počítače a více dělala svou práci, neměla bych pořád problém s nestíháním :D Ale návštěvu LK rozhodně doporučuju - nejen kvůli téhle knize :)

      Vymazat
  4. Páni, o knize sice slyším poprvé, ale tvá recenze mě vážně zaujala, zapíšu si knihu na svůj pomyslný a velmi dlouhý čtecí seznam! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala - tak snad se k ní přes ostatní položky na seznamu také jednou dostaneš :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)