Shakespeare and Company


Jestli existuje ráj, vypadá jako knihkupectví Shakespeare and Company.

Je to už přes rok, co jsem na dovolené v Paříži zavítala do tohoto kouzelného knihkupectví na břehu Seiny, a tak jsem se rozhodla využít volna a sepsat o něm článek. Shakespeare and Company je totiž místo, které má bohatou historii, nezapomenutelnou atmosféru a které by neměl minout žádný milovník knih.


Historie


Pařížské knihkupectví Shakespeare and Company je již druhé tohoto jména. Původní knihkupectví, které se nacházelo na rue de l'Odeon, založila v roce 1919 Američanka Sylvia Beachová. V době 20. a 30. let bylo spojováno s nejvýznamnějšími představiteli Ztracené generace – Ernestem Hemingwayem, F.S.Fitzgeraldem či Ezrou Poundem. Knihkupectví fungovalo do roku 1940. Traduje se, že Beachová byla nucena jej uzavřít, protože odmítla prodat německému důstojníkovi poslední výtisk románu Plačky nad Finneganem od Jamese Joyce
Dnešní knihkupectví Shakespeare and Company se nachází jen pár ulic dál od toho původního na rue de la Bucherie. V roce 1951 je pod jménem Le Mistral založil Američan George Whitman. Po smrti Sylvie Beachové je pak na její počest přejmenoval na Shakespeare and Company. Stejně jako se původní knihkupectví stalo útočištěm pro spisovatele Ztracené generace, jeho nová inkarnace a její bohémská atmosféra přitahovala osobnosti generace Beatniků. Do dnešní doby zůstává Shakespeare and Company oblíbeným místem turistů i spisovatelů, kteří se zde výměnou za svůj životní příběh a pomoc v obchodě mohou dokonce ubytovat.

Vstoupíme?


Shakespeare and Company je bez nadsázky jedno z nejhezčích knihkupectví vůbec. Jednopatrový domek, ve kterém se nachází, stojí na levém břehu Seiny v blízkosti proslulé Latinské čtvrti. Kolem sice probíhá čilý turistický ruch, jakmile ale vejdeme dovnitř, ocitáme se v úplně odlišném světě.

Hned při vstupu vás napadne, že takovou knihovnu byste si přáli mít doma. Prostor je totiž doslova napěchovaný knihami. Kdybyste si je všechny chtěli prohlédnout, rozhodně by vám na to nestačila otevírací doba. Knihy určené k prodeji najdeme v přední části knihkupectví. Pokud se chceme pokochat knihami ze sbírek George Whitmana, které si sice domů neodneseme, ale které nejsou o nic méně hezké, musíme se vydat dál.

Pod nohama nás nápis „Nakrmte hladovějící spisovatele" láká k tomu, abychom se zbavili přebytečných drobných. Po dřevěných schodech, taktéž obklopených knihami, se dostaneme do prvního patra, kde nás na stěně vítá nápis „Be not inhospitable to strangers lest they be angels in disguise” (Nebuďte nevlídní k cizincům, neboť to mohou být skrytí andělé). Heslo, kterým se celý život řídil zakladatel knihkupectví George Whitman.




Knihy ale nejsou to jediné, co u Shakespeare and Company můžeme vidět. V jedné místnosti si můžeme zkusit zahrát na klavír, ve „spisovatelském koutku” si zase můžeme zavzpomínat na staré časy a napsat si příběh na psacím stroji. Chcete svou drahou polovičku překvapit originálním vyznáním lásky? Není nic jednoduššího než nalepit svůj vzkaz na Mirror of love v další místnosti knihkupectví. A pokud vás už neustálé chození zmáhá, můžete si odpočinout na jednom z pohodlných křesílek.





Navštívit takové knihkupectví by bylo jistě krásné, jenže Paříž je daleko, a ne každému se poštěstí ji vidět. Ty z nás, kteří takovou možnost nemají, možná potěší, že se nemusí vydávat až do Paříže, aby si atmosféru Shakespeare and Co vychutnali. Stačí když si vyberou z nepřeberného množství knih a filmů, ve kterých se toto kultovní místo vyskytuje. Z knih je to například Pohyblivý svátek, Pařížská manželka (moji recenzi najdete zde) nebo Time was soft there. Z filmů se mihne například v Půlnoci v Paříži nebo ve filmu Před soumrakem.





Navštívili jste už Shakespeare and Company?
Jak by mělo vypadat vaše vysněné knihkupectví?

Zdroje obrázků: X, X, XX, X, X

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

4 komentáře:

  1. Woow takhle si představuju ráj :D Jednou se tam stoprocentně musím podívat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fííha, to vyzerá úžasne.:) Rada by som sa tam raz pozrela a vôbec celkovo do Paríža.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tam bych se jednou chtěla moc podívat, kouzelné místečko. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)