Achilleova píseň - Madeleine Millerová

Hrdinský epos trochu jinak


O Iliadě a dalších řeckých eposech jsme toho ve škole slyšeli už spousty. Kdo z nás ale může říct, že takový epos přečetl? Za sebe říkám, že díla v daktylském hexametru jdou trochu mimo mě. Starořeckou kulturu ale už od mala obdivuji a Staré řecké báje a pověsti jsem přečetla několikrát, takže když jsem narazila na novou knihu nakladatelství Host s názvem Achilleova píseň, neváhala jsem. A dobře jsem udělala, protože Achilleova píseň je vskutku výjimečné dílo.

Inspirací a výchozím bodem pro Achilleovu píseň byl Homérův hrdinský epos Ilias. Ten popisuje Trojskou válku a mimo jiné také úlohu Achillea v ní. Achilleova píseň se však netýká pouze Trojské války, ale zachází mnohem dál. Jak říká sama autorka: „Přestože nám Homér říká, co jeho postavy dělají, už nám toho neříká moc o tom, proč to dělají.“ Očima Achilleova věrného druha Patrokla tak pozorujeme Achilleovu životní pouť a okamžiky, které z něj učinily nesmrtelného hrdinu.



Co říct o Achilleově písni jako první? Že všechny nadšené recenze měly pravdu. Bez zaváhání můžu říct, že Achilleova píseň aspiruje na nejlepší knihu tohoto roku. Madeleine Millerová stvořila knihu, ve které se snoubí dech beroucí příběh velkého hrdinství a velké lásky s výtečně psychologicky propracovanými postavami a neobvyklým prostředím.

Jako vypravěče svého díla autorka nezvolila všemi opěvovaného hrdinu Achillea, ale Patrokla. Nesmělého, bojácného prince, který byl vlastním otcem vyhnán z království, protože nešťastnou náhodou zabil stejně starého chlapce. Nejen Patroklovi vrstevníci, ale také čtenáři se mohou ptát, co že je na něm tak zajímavého. Čím si zasloužil Achilleovu pozornost? Co na něm bylo tak zvláštního, že hrál tak důležitou roli v řeckých dějinách? Vždyť oproti všem těm hrdinům nic nedokázal. Achilleova píseň ale není jen knihou o velkých hrdinech a velkých činech. Je to také kniha o tom, že každý může najít své sebevědomí, že každý se oním hrdinou může stát, i když nebude bojovat proti armádám.



Achilleova píseň vychází z Homérovy Iliady, což jí už samo o sobě zaručuje silný děj. Autorka ale k ději přidala i něco, co původním bájím trochu schází, a tím je psychologie postav. Báje mi vždycky přišly jenom jako pohádky. Příběhy, které se ve skutečnosti nestaly s postavami, které nikdy neexistovaly. V Achilleově písni postavy ožívají. Achilleus není jen bezduchý hrdina, ale také člověk, který se nechá unášet vlastní pýchou. Patroklos je přátelský a spravedlivý, ale příliš rychle se vzdává. Každá postava má svoji osobnost, své dobré a špatné stránky.

Velká část příběhu je věnována vztahu Achillea a Patrokla. Různí autoři k němu přistupují různě, Madeleine Millerová se rozhodla ho pojmout jako vztah milenecký. A vlastně to z příběhu vyplývá přirozeně. Už když se Achilleus s Patroklem poprvé setkají, napadne vás, že z toho nebude jen obyčejné přátelství. Jejich vztah je podán velmi procítěně a oba mi tak přirostli k srdci, až jsem si přála, aby se dočkali lepšího osudu, než jaký byl pro ně připraven.

Co je to hlavní, co o Achilleově písni potřebujete vědět? Jen to, že je to výjimečná kniha, která vám mnohé dá. Že její postavy jsou jako živé, i když možná nikdy neexistovaly. A že v příběhu se toho skrývá mnohem víc, než co můžete čekat od obyčejné báje.

                                
Název: Achilleova píseň
Autorka: Madeleine Millerová

Překlad: Tomáš Kačer
Počet stran: 368
Rok vydání: 2014
Vydal: Host

Databáze knih Goodreads

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host.

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

5 komentářů:

  1. Povedená recenze a musím přiznat, že mě kniha zaujala.

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná recenzia, presne takto som si predstavovala, že bude román pôsobiť, keď som sa o ňom dozvedela. A túto knihu chcem, chcem, chcem, hneď teraz! :-D Kto o ňu usporiada súťaž? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak snad se k ní dostaneš co nejrychleji a bude se ti líbit! :) Soutěž bych taky brala...přemýšlím, že si pořídím i normální výtisk (ne jen elektronickou verzi)...až tak se mi zalíbila. :D

      Vymazat
  3. To znie veľmi zaujímavo, eposy vážne nie sú nič pre mňa a súhlasím s tým, že celkovo bájam a tak chýbajú tie správne postavy, takže takéto spracovanie... hmm, áno, fakt to znie dobre.:)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)