Knihy na téma: Podle skutečných událostí

Co napsal život

I když se stejně jako mnoho čtenářů ráda nořím do příběhů z fantazijních světů, knihy psané podle skutečných událostí na mě budou vždy působit daleko silněji. Osudy některých lidí totiž vydají na román a sám život s sebou občas přináší příběhy, kterým je těžké uvěřit. V následujícím přehledu jsem pro vás přichystala několik knih podle skutečné události, které mají jedno společné - jejich hrdinové to rozhodně neměli jednoduché,



Tygře, tygře

Pedofilie patří k těm nejchoulostivějším tématům vůbec. V novinách se sice často objevují články o zneužívání dětí, i tak se ale o tomto problému příliš nemluví a lidé se mu raději vyhýbají. Tygře, tygře je autentická výpověď ženy, která se v dětství stala obětí sexuálního zneužívání. Na stránkách knihy vypráví o svém dětství, surově, bez příkras. Rozhodně to není lehké čtení a u žádné jiné knihy mi nikdy nebylo tak mizerně, ale stálo to za to,

Dívka s devíti parukami

Dívka s devíti parukami je kniha vytvořená na základě časopiseckých sloupků, které psala dvacetiletá Sophie o svém boji s rakovinou. Není to kniha, která by byla psána tak, aby vás emočně zničila, i tak si z ní ale můžete mnoho odnést. Boj s těžkou nemocí je sakra těžká zkušenost a Sophie se s ní vypořádává s velmi inspirativní vnitřní silou.


My děti ze stanice ZOO

O této knize už někdy slyšel snad každý. Příběh Christiane F. odkryl problematiku dětské narkomanie a prakticky okamžitě po svém vydání se stal hitem. A i dnes patří k nejčtenějším knihám vůbec. Za zmínku stojí také druhý díl (Můj druhý život), který vyšel poměrně nedávno a který zachycuje další osudy Christiane, teď už dospělé ženy a matky.

Bez dcerky neodejdu

Také kniha Bez dcerky neodejdu patří k těm, které jsou všeobecně známé. Když se Betty Mahmoodyová se vypravila navštívit rodinu svého manžela, netušila, že se z jedné krátké návštěvy stane několik let vězení. Kniha o obrovském odhodlání a o tom, že jsou bariéry, které ani láska nepřekoná, ve vás bude doznívat ještě dlouho po dočtení.

Spratek

 Torey L. Haydenová se ve své pedagogické praxi setkala už se vším možným, ale malá Sheila je dost silné kafe i na ni, Neposedná holčička, která zvládne napáchat neuvěřitelné množství škod a navíc fyzicky ubližuje spolužákům, je jako ztělesněná noční můra. Torey se ale nenechá odradit. Snaží se s dívkou navázat kontakt a pochopit, co ji k jejímu chování vede. V češtině vyšlo také pokračování této knihy s názvem Tygřice.  
  
A jaká kniha podle skutečných událostí zaujala Vás? :) 

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

20 komentářů:

  1. My děti ze stanice ZOO si chci už dlouho přečíst a potom se i podívat na film.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oboje rozhodně stojí za to (i když kniha mě nadchla o něco víc)! :)

      Vymazat
  2. Dobrá... tak to je seznam hodně těžké literatury :)
    Připomněla bych některé, které jsou trochu optimističtější: Marley a já (o rodině a psovi - konec smutný, ale celkově velmi příjemné) nebo třeba Vejce a já (taky podle skutečných událostí, ale McDonald je prostě úžasná v optimismu za každých okolností, i když témata dalších dílů třeba nejsou veselá).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, ne všechny knihy zachycující skutečné osudy jsou depresivní - děkuji za zmínku několika "odlehčenějších" titulů :) Marley a já i Vejce a já patří k mým oblíbeným knihám a ráda se k nim občas vrátím :)

      Vymazat
  3. Četla jsem knihy od Torey Hayden a byla jsem opravdu nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý výběr. "Tygře, tygře" jsem nečetla a určitě si ho jdu přidat na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A snad se Ti Tygře tygře bude líbit :)

      Vymazat
  5. Ze zmíněných jsem nečetla nic, ale mám jinak dost "ráda" Krvavé jahody, Smrt je mým řemeslem a Osvětimskou knihovnici - všechny tři jsou to knihy založeny na příběhu někoho, akorát sepsané někým jiným (ale stále více než dobře).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osvětimskou knihovnici bych si také moc ráda přečetla, snad si na ni brzy najdu čas :) A i Krvavé jahody vypadají jako zajímavá kniha - děkuji za doporučení :)

      Vymazat
  6. Já mám ráda knihy podle skutečných událostí hlavně z války, My děti ze stanice zoo jsou taky dost silné kafe, ať už obsahem, tak pocity, které vyvolává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Válečné knihy mě většinou až tak neosloví - s výjimkou těch zabývajících se holocaustem, ale ty musí zapůsobit snad na každého. Ale My děti ze stanice zoo je opravdu hodně silná kniha! :)

      Vymazat
  7. Musím se přiznat, že knihy podle skutečných událostí nečtu skoro vůbec, akorát sem tam sáhnu po nějaké zajímavé autobiografii, ale to je tak všechno. Tento seznam vypadá ale zajímavě; připadám si jak neúplný čtenář, protože jsem si ještě pořád nenašla cestu k My děti ze stanice Zoo a tenhle článek mi připoměl, že bych to měla konečně napravit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My děti ze stanice ZOO rozhodně stojí za zkoušku, na druhou stranu pokud ti podobné knihy nic moc neříkají, nemá velký smysl se do nich nutit - ne všechno sedne každému :)

      Vymazat
  8. Neznám akorát Spratek:). Pěkný článek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A zrovna na Spratka bych Ti i doporučila mrknout - je to nejen čtivé, ale i velmi pedagogicky poučné! :)

      Vymazat
  9. Spratka si chci na tvé doporučení už nějakou dobu přečíst, jen se k němu ne a ne dostat. Takže děkuji za připomenutí, konečně si ho v knihovně seženu! :)
    Bez dcerky neodejdu - nepletu se, když si myslím, že je podle toho film? Film jsem viděla a byla to teda síla! Možná zkusím vypátrat, jestli v knihovně nemají tu knižní předlohu.
    My děti ze stanice ZOO jsem sice nečetla, ale ve škole to byla patrně kniha, na kterou jsem nejvíckrát slyšela referát. Nutno podotknout, že moji spolužáci nikdy nebrali ohled na to, že by si to člověk možná někdy chtěl taky přečíst, no.
    Dívka s devíti parukami - o tom jsem slyšela, když to vyšlo. Už tenkrát mě to zaujalo, jen ten nedostatek času, to je děs.
    Tygře, tygře - nejsem si jistá, jestli bych na to měla žaludek, i když to jistě musí být čtení, které člověku opravdu něco dá.
    Já se přiznám, že tolik knih takhle podle skutečných událostí bohužel moc nečtu. Asi je to proto, že mi stačí některé ty hrůzy světa vidět kolem sebe, slyšet o nich, takže se mi o nich nechce tolik číst, radši si přečtu něco, co mě od té reality odpoutá, no. :) Ale je pravda, že sem tam je patrně dobré si něco podobného přečíst, člověk si pak mnohem víc váží toho, co sám má a jak žije.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám - taky mám spoustu knih, co bych si fakt chtěla přečíst...ale nějak pořád nic :)

      A jojo, Bez dcerky neodejdu je i film :) A docela se mi i líbil, co si pamatuji, ale viděla jsem ho už poměrně dávno :)

      Každopádně s tím čtením pravdivých příběhů to mám v něčem asi dost podobné jak tím. Občas si něco přečtu, ale neumím si představit, že bych například četla několik takových knih hned za sebou - ono k tomu, aby byl člověk zdeptaný, kolikrát stačí přečíst si noviny :)

      Vymazat
  10. Ani jednu z kníh som zatiaľ nečítala, ale možno sa k nim niekedy dostanem. Je pravda, že uprednostňujem fantasy, ale mám na konte aj pár skutočných príbehov. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že jestli se k nim někdy dostaneš, budou se Ti líbit :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)