Sherlock Holmes vs. Jack Rozparovač

Sherlock Holmes patří mezi mé literární oblíbence již pěknou řádku let, nikdy se mi ale do rukou nedostávalo tolik knih inspirovaných tímto slavným detektivem, jako letos. Po Jackabym a Krajině mrtvých mužů jsem přečetla novinku Prach a Stín, ve které Lyndsay Fayeová připravila pro kultovní postavy Arthura Conana Doyla úplně nové dobrodružství.

Píše se rok 1888 a klidem v Londýnských ulicích otřásají odporné vraždy Jacka Rozparovače. Navzdory nezvyklé brutalitě zločinů má policie k dispozici jen velmi málo stop směřujících k odhalení totožnosti pachatele, a tak není divu, že brzy požádá o pomoc s vyšetřováním nejgeniálnějšího soukromého detektiva všech dob Sherlocka Holmese. Podaří se jim společnými silami řádění nebezpečného zločince zastavit dříve, než se na ulici objeví další zohavené tělo? 


Využít pro účely svého příběhu kultovně známou postavu je pro spisovatele zároveň obrovská výhoda i obrovský risk. Známé jméno může ke knize přilákat spoustu potenciálních čtenářů, zároveň je ale daleko těžší se jim zavděčit. Když se spisovatel předlohy drží příliš, může být snadno obviněn z kopírování a přiživování se na cizím úspěchu, výrazné zásahy do charakteru postavy ale fanoušci původních děl také nesou velmi nelibě.

Lyndsay Fayeová se ale s nelehkou situací vypořádala se ctí. Ve své knize dokázala využít to, co mají fanoušci na klasických Doylových příbězích rádi, několika citlivými zásahy se jí ale zároveň dobrodružství Sherlocka a Watsona podařilo více přiblížit současným čtenářům. 


To je znatelné zejména na charakteru hlavního hrdiny. I když je Sherlock stále chvílemi nesnesitelně sebestředný a jeho genialita jej svým způsobem odtrhuje od zbytku společnosti, v podání Fayeové přeci jen působí trochu více lidsky. A vůbec to není na škodu. Díky lehkému polidštění Sherlocka totiž například daleko lépe vynikne hloubka přátelství mezi ním a doktorem Watsonem, což podle mého knize jedině prospívá.

Sympatické bylo i propracování dalších postav. Autorka odolala pokušení a na rozdíl od některých svých kolegů nevykreslila Watsona jako přihlouplého podržtašku, nýbrž jako inteligentního a odvážného muže, který je Sherlockovi při pátrání velkou oporou. Také inspektor Lestrade je v knize vylíčen spíše v pozitivním světle a vážně se mi líbilo, že autorka věnovala více prostoru i vztahu mezi ním a Sherlockem. I další vedlejší postavy byly dobře propracované, a oceňuji, že autorka při vytváření jejich charakteru většinou ctila i dobové reálie. Snad jen u slečny Monkové, jedné z ústředních postav, si nejsem zcela jistá, zda její vyjadřování a vystupování odpovídá jejímu společenskému postavení.
Avšak v následujícím týdnu byly Holmesovy úspěchy dosti skromné. Přes veškerou snahu jsme nedokázali odhalit totožnost muže, který se onoho zářijového rána rozplynul v chladném vzduchu, neboť po něm nezůstala žádná fyzická stopa. Výbor bdělosti, od samého začátku vskutku působivá organizace, rychle zorganizoval sousedské hlídky a noční patroly, jenže ani jeho příslušníci nenarazili na žádné  nebezpečí kromě proticizinecky naladěných zástupů obracejících se proti každému nebohému přistěhovalci, jehož "lstivý pohled" nebo "nečesné chování ukazovalo na zvrhlou povahu.

 
Kromě dobře zvládnutých charakterů se kniha pyšní i perfektně zachycenou atmosférou viktoriánského Londýna. Věrný popis prostředí i způsob mluvy postav dokáže čtenáře už během prvních stran přenést do špinavých uliček nebezpečných londýnských čtvrtí. Kromě autorky na tom má velkou zásluhu také vynikající překlad Michala Prokopa – za celou dobu čtení se mi ani jednou nestalo, že by mi v knize něco nesedělo, a myslím, že po jazykové stránce se knize vážně nedá nic vytknout.

Autorce se podařilo z velké části zachovat ducha původních příběhů o Sherlockovi, zároveň ale ubrala v popisných pasážích a kniha Prach a stín se tak oproti původním Doylovým dílům čte přeci jen o něco svižněji. Příběh je napínavý od první do poslední strany a i když se vyšetřování chvílemi zasekne na mrtvém bodě, nikdy se mi nestalo, že bych se u čtení nudila. 

Také vlastní průběh vyšetřování mi připadal dobře zvládnutý. Sherlockovy geniální myšlenkové pochody působily věrohodně, závěrečné rozuzlení dávalo smysl a díky dobře načasovaným stopám má čtenář možnost odhalit některé zásadní skutečnosti ve stejný moment jako hlavní postavy. Za zmínku stojí i závěrečná gradace děje, díky které jsem posledních několik kapitol chtíc nechtíc musela přečíst na jeden zátah, nebo příjemná poslední kapitola, která je takovou pomyslnou třešničkou na dortu.

Knihu Prach a stín mohou s klidným svědomím doporučit jak fanouškům Sherlocka Holmese, tak i těm, kdo se zajímají o vraždy Jacka Rozparovače. Autorka ve své knize umně skloubila fakta a fikci a výsledkem je mimořádně čtivá viktoriánská detektivka, která rozhodně nedělá původnímu Doylovu dílu ostudu. 
    

Název: Prach a stín
Autor: Lyndsay Fayeová
Překlad: Michal Prokop
Počet stran: 328
Rok vydání: 2016
Vydal: Paseka
Databáze knih Goodreads

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka. Knihu můžete zakoupit zde. 

     

Název: Krajinou mrtvých mužů
Autor: Robert Ryan
Překlad: Kateřina Kovářová
Počet stran: 464
Rok vydání: 2015
Vydal: Plus
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/03/vysetrovani-doktora-watsona.html#more
     

Název: Krajinou mrtvých mužů
Autor: Robert Ryan
Překlad: Kateřina Kovářová
Počet stran: 464
Rok vydání: 2015
Vydal: Plus
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/03/vysetrovani-doktora-watsona.html#more
     

Název: Krajinou mrtvých mužů
Autor: Robert Ryan
Překlad: Kateřina Kovářová
Počet stran: 464
Rok vydání: 2015
Vydal: Plus
- See more at: http://book-lords.blogspot.cz/2016/03/vysetrovani-doktora-watsona.html#more

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

22 komentářů:

  1. Páni, skvělá recenze. Sherlocka miluju a určitě se podívám i po tomto díle, na které si mě dokázala perfektně nalákat :)
    Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Tak snad se Ti bude kniha líbit - a také přeji krásný den :)

      Vymazat
  2. Jako věrný fanoušek SH se opravdu těším až si knihu přečtu. Jsem ráda, že se ti kniha líbila a že kniha se nebojí upravit, byť jen lehce, Doylovy příběhy a rozvine více pobočné postavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že Tě kniha nezklame :) Dej pak případně vědět, jak se Ti líbila ;)

      Vymazat
  3. O knihe som až doteraz nevedela, takže som veľmi rada, že som sa o nej dozvedela, navyše, keď po obsahovej stránke vyzerá dobre a pútavo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Autorka měla rozhodně velmi zajímavý nápad a vypadá to, že se jí ho povedlo i dobře rozvést :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm... tak po tejto knihe by som určite siahla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Tak snad se k ní jednou i dostaneš :)

      Vymazat
  6. Skvěle sepsaná recenze, jestli jsem do této chvíle váhala, teď jsem rozhodnutá, že knize šanci dám :) Děkuji moc a přeji krásný víkend! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, jestli jsem Tě na knihu nalákala! :) Tak snad se Ti bude líbit a také přeji krásný víkend :)

      Vymazat
  7. Taky jsem včera dočetla, bohužel, nemohu porovnat s jinými díly či samotným Doylem, protože to načtené nemám. Ale Prach a stín se mi líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju zkusit i další příběhy se Sherlockem! A jsem ráda, že se ti kniha líbila, budu se těšit na recenzi :)

      Vymazat
  8. Připadá mi, že už je těch knih navazujících na Doyla nějak moc... Spíš mě to tedy odrazuje. Hezká recenze, ale ta kniha mě fakt neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že hlavně v poslední době jsem na podobné knihy narážela fakt často, takže chápu :) I když je fakt, že mně se zatím nepřejedly.

      Vymazat
  9. Achjo, já jsem sem neměla chodit... A už vůbec jsem neměla číst tuhle recenzi... Zase jsem si rozšířila seznam knížek, které si chci přečíst. :-D Tahle recenze je parádní a nalákala mě moc, díky za ni. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli Tě kniha zaujala, jsem ráda :) Tak snad se k ní někdy dostaneš! A tohle neustálé rozšiřování seznamu moc dobře znám - obávám se, že na jeho konec se nemám šanci dostat :D

      Vymazat
    2. To je nekonečný příběh, ten seznam... :-D

      Vymazat
  10. Pěkná recenze :-) Kniha mě velice láká :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem byla opravdu spokojená. Bylo to fajn čtení :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)