Eleanor & Park - Rainbow Rowell



 Název: Eleanor and Park

Autor: Rainbow Rowell

Nakladatelství: St. Martin's Press

Počet stránek: 328

Vyšlo: 2013


Eleanor a Park je příběh dvou zamilovaných outsiderů dost chytrých na to, aby věděli, že první láska nemůže vydržet, ale dost statečných na to, aby to zkusili. V průběhu jednoho školního roku budete s hrdiny vzpomínat na to, jaká byla vaše první láska, a jak hluboko vás stáhla.

Eleanor a Park je kniha, která poslední dobou způsobila v literárním světě značný rozruch. Zasloužil se o to jednak John Green, oceňovaný autor románů pro mladé, který ve své recenzi pro New York Times nijak nešetřil chválou, jednak skupina rodičů z Minessoty, kteří se snaží ochránit své děti před nevhodnými knihami, a proto lobují za její zakázání na středních školách. Už proto jsem byla zvědavá, co za knihu vlastně Eleanor a Park je. A musím přiznat, že je rozhodně jiná, než jsem čekala.

Když jsem Eleanor a Parka začínala číst, měla jsem představu, že to bude milá, romantická kniha na letní odpoledne. Nemohla jsem se víc mýlit. Eleanor a Park totiž není kniha o milostném vztah dvou mladých lidí. Je to kniha o dospívání, potřebě zapadnout, dysfunkční rodině, šikaně, těžkých volbách a konečně lásce na pozadí všech těchto problémů.

Příběh se odehrává v 80. letech 20. století v jednom ospalém městečku v USA a točí se kolem dvou šestnáctiletých teenagerů – Eleanor a Parka. A jak už to v podobných románech bývá, Eleanor a Park se do sebe zamilují. Není to žádná láska na první pohled. Možná ani na druhý ne. Je to láska, která se vyvine ze společného čtení komiksů na zadním sedadle autobusu a poslechu The Smiths z Parkova walkmanu. Na první pohled se může zdát, že Eleanor a Park nemají vůbec nic společného. Park je průměrně oblíbený chlapec z bezproblémové rodiny, jehož jedinou zvláštností je, že je napůl Korejec. Eleanor na druhou stranu je zvláštnost sama. Má zrzavé vlasy, obléká se do pánského oblečení, ve škole si z ní neustále utahují a její nevlastní otec jí dělá ze života peklo. Oba je ale spojuje to, že svým způsobem nedokáží zapadnout mezi své vrstevníky – Park proto, že není běloch, Eleanor kvůli svému vzhledu a rodinné situaci.

Styl Rainbow Rowellové je jednoduchý a čtivý, zaměřuje se hlavně na pocity a vnitřní myšlenky postav. Kniha je psaná jak z pohledu Parka, tak z pohledu Eleanor, což umožňuje čtenáři se do obou postav vcítit stejnou měrou. Ze začátku mi sice dělalo potíže zorientovat se v časové posloupnosti a v postavách, ale jakmile jsem si zvykla, neměla jsem se střídáním pohledů problém. Občas se pohledy v knize střídají i po pár větách, ale nemyslím si, že by to bylo na škodu – příběh tím dostává rychlejší tempo.

Největší prostor v knize dostává samozřejmě vztah Eleanor a Parka, který je popsán velmi citlivě a uvěřitelně. Klidně byste se dokázali do Parka zamilovat spolu s Eleanor. Problém nastává ve chvíli, kdy čtenář už nějakých sto stránek dokola čte zamilované vrkání dvou hlavních postav, které je sice na začátku zábavné, ale po delší době začne nudit. A jelikož ke kolizi dochází až v poslední třetině knihy, může to být trochu na obtíž. Přestože se prostřední část knihy na můj vkus dost vlekla, konec byl naproti tomu famózní. Do poslední chvíle jsem se od knihy nemohla odtrhnout a už dlouho mě konec žádné knihy takhle nedostal. Nechci toho moc vyzradit, tak jenom pokud špatně snášíte otevřené konce, raději se psychicky připravte v předstihu.

Eleanor a Park je zajímavá kniha o lásce dvou mladých lidí na pozadí krutého světa, která vás chytne za srdce. Určitě si ji nenechte ujít!


                    


Zdroje obrázků: X X 

eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

14 komentářů:

  1. Chci se na ni co nejdříve vrhnout! Přečti si od Rainbow její novou knihu Fangirl, je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na ní chystám. :) Jakmile ji někde seženu, nic mě nezastaví! :D

      Vymazat
  2. Tak tohle vypadá fakticky dobře. Ta obálka je hrozně kouzelná a nějaký ten netradiční a možná ne tak úplně sladký románek hledám už pěkně dlouho. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Eleanor a Parka jsem taky četla, moc se mi líbil a myslím, žes to hezky vystihla. A přesně jako ty jsem v druhé půlce měla pocit, že je to vlastně trochu nuda, že je to pořád to samé dokola... ale konec je vážně moc podařený! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda:) Na tom konci jsem chvílemi měla nutkání s tou knihou praštit, ale naštěstí jsem se ovládla. :D Zase je fakt, že už dlouho mě žádný konec takhle nezvedl ze židle. :)

      Vymazat
  4. Tuhle knížku si určitě přečtu, myslím, že se mi bude líbit. Ale budu se muset připravit na ten konec, protože otevřený konce nenávidím.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevíte jestli už vyšla v českém vydání?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě ne, ale nakladatelství YOLI ji plánuje vydat v listopadu tohoto roku. :)

      Vymazat
  6. V březnu jsem si domů přinesla Fangirl a na Eleanor a Parka se taky chystám, protože na ni slyším samou chválu. Pěkná recenze. Jen mě utvrdila v tom, že tu knížku potřebuju! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ač už nejsem nejmladší - hlavní hrdinové by mohli být mými dětmi :) - tak jsem si román moc užila. V jejich věku jsem byla taky tak trochu outsider, který neví, jak na to :) Pobouřila mě informace o skupině rodičů, kteří by knihu chtěli zakázat. To je podle mě hrozná hloupost, protože to je velmi citlivě napsaný příběh, který ostýchavým nejistým zamindrákovaným dospívajícím může ukázat, jak je láska krásná a ač je první vztah velmi komplikovaný a mladý člověk na ten obrovský příliv emocí není připraven, může se z románu dozvědět, že tak to prožívají všichni a není na tom nic špatného. Ach jo, ti Amíci to s těmi jejich zákazy a "trigger warnings" už opravdu přehánějí.

    OdpovědětVymazat
  8. Po prvních stránkách jsem si říkala, hlavně ať to není slaďárna! Ať to není jako Hvězdy nám nepřály! Ale nakonec jsem nemohla téměř knihu pustit z ruky. Čím dál jsem četla, tím obtížněji se mi odkládala. Musím uznat, že mě mile překvapila. Jinak se ztotožňuji s tvou povedenou recenzí.:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Po prvních stránkách jsem si říkala, hlavně ať to není slaďárna! Ať to není jako Hvězdy nám nepřály! Ale nakonec jsem nemohla téměř knihu pustit z ruky. Čím dál jsem četla, tím obtížněji se mi odkládala. Musím uznat, že mě mile překvapila. Jinak se ztotožňuji s tvou povedenou recenzí.:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já nějak nevím. Knížku jsem si pořídila už kvůli tomu, jak o ní John Green, patřící mezi moje oblíbené autory, nešetřil chválou. Byla jsem pak poměrně zklamaná. Přijdu si jako jediný člověk, který Eleanor & Park bezvýhradně nemiluje.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)