Nežijeme všichni pod skleněným zvonem?

Sylvia Plathová – Pod skleněným zvonem

Jsou knihy, které jsou dobré, ale čtete je ve špatné době. Jsou knihy, které jsou špatné, ale i přesto se od nich nemůžete odtrhnout. A pak jsou knihy, u kterých máte pocit, že je autor napsal přímo pro vás. Knihy, které byste se nejradši naučili nazpaměť. Knihy, které pro vás přestávají být pouhými knihami a stávají se součástí vaší osobnosti. Takovou knihou je pro mě román Sylvie Plathové Pod skleněným zvonem.








Sylvia Plathová byla americká spisovatelka a básnířka. Tvořila v době 60. let 20. století a je známá zejména svými básněmi. Její jediný román Pod skleněným zvonem je z části autobiografické dílo, které bylo inspirováno jejím bojem s klinickou depresí a komplikovaným dospíváním.

Děj začíná v padesátých letech v New Yorku. Hlavní postavou je mladá dívka Esther, která touží být spisovatelkou a léto tráví na stáži v prestižním newyorském magazínu. Po návratu domů zjišťuje, že nebyla přijata na vysněný spisovatelský kurz a postupně se čím dál tím víc propadá do deprese, což vyústí až v pokus o sebevraždu a následnou hospitalizaci v ústavu pro duševně choré.

Děj ale není to, na čem kouzlo této knihy stojí. Mnohem důležitější jsou Estheřiny pocity a názory. Esther má pocit, že úplně nezapadá do většinové společnosti, jejím snem není najít si manžela a založit rodinu, ale stát se spisovatelkou, navíc kvůli psychické nemoci na ni také ostatní pohlížejí odlišně. A přestože s Esther v podstatě nemám nic společného, dokázala jsem se s ní ztotožnit jako s málokterou z literárních postav. Všichni totiž občas řešíme to, že nemůžeme zapadnout, že nevíme, jakým směrem se bude ubírat náš život, nebo že nejsme takoví, jací bychom měli nebo chtěli být.

Mým nejmilejším stromem byl Plačící učenec. Říkala jsem si, že určitě pochází z Japonska. V Japonsku mají pro duchovní věci pochopení. Když se něco pokazí, rozpářou si břicho. (str.119)

Kniha je psaná ich-formou z pohledu Esther, což čtenáři umožňuje ještě více se do postavy vcítit. Styl je velmi čtivý – autorka zde používá krátké věty, ze kterých čiší sebeironie, ale které často překvapí i poetickým jazykem a neobvyklými přirovnáními. Dvě stě stran mi uteklo jako voda a já se najednou ocitla na konci příběhu s hlavou plnou myšlenek a pocitem, že tak dobrou knihu jsem už dlouho nečetla.

Pod skleněným zvonem je pro mě geniální dílo. Kniha s množstvím myšlenek, které nechci nikdy zapomenout. Kniha, která vás donutí přemýšlet nejen nad sebou, ale i nad světem. S příběhem, který vás pohltí a s postavami, které se vám vryjí do paměti. To vše vyprávěno cynickým tónem člověka, který toho ví víc než vy. Přečtěte si ji. Stojí to za to.

            

Název: Pod skleněným zvonem (The Bell Jar)
Autorka: Sylvia Plathová
Překlad: Tomáš Hrách
První vydání: 1963
Čtené vydání: 1998
Nakladatelství: Argo
Legendární román z roku 1953 je autobiografický román o psychiatrické léčbě a návratu do normálního života. Smutný a tragický příběh je napsaný stručným, věcným, sebeironickým až cynickým stylem.


eM.

Vysokoškolačka, knihomilka, blogerka a šampionka ve zpěvu ve sprše.

5 komentářů:

  1. Plath si mě už dávno získala svou poezií, a i když jsem si tuhle její knihu chtěla už dlouho přečíst, pořád jsem se k ní nějak nedostala. Ta recenze mě však opět navnadila a určitě si ji v blízké budoucnosti přečtu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě znovu navnadila. :) Já se zase ještě nedostala k její poezii, tak snad to taky v brzké době napravím. :)

      Vymazat
  2. ja síce poéziu veľmi nečítam, ale táto autorka vyzerá zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poezii jsem od ní zatím žádnou nečetla, ale svojí prózou mě dostala. Opravdu stojí za to to vyzkoušet, i když to třeba není to, co obvykle čteš. :)

      Vymazat
  3. Črodějky z east endu --- Mě se líbilo že jsou nesmrtelný a vlastně jsou bohové a jsou tu už hodně dávno :) jen ten konec teda je tak zamotanej ze myslim ze i prekladatele se v tom ztraceli s tima jmenama :D doma me take ceka hodne knizek a stale nechazim dalsi a dalsi ktere si chci precist :D hlavne hodne ctu serie :D http://kniznitypi.blog.cz/rubrika/melissa-de-la-cruz na její vydané knihy muzes juknout zde :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)