Nejsem jako vy - Jodi Picoultová


Detektivka o autismu

Když se mi kniha Nejsem jako vy dostala do rukou, okamžitě mě zaujalo jméno autorky. Bylo mi neuvěřitelně povědomé a brzy jsem zjistila proč. Jodi Picoultová totiž napsala knižní předlohu filmu Je to i můj život, kvůli kterému jsem trochu nedůstojně probrečela dobrou polovinu jedné ze svých cest do Prahy. I proto jsem ke knize přistupovala s velkým očekáváním. A jak je naplnila? 

Hlavním hrdinou příběhu je osmnáctiletý Jacob, který se od svých vrstevníků v mnoha ohledech liší. Trpí totiž Aspergerovým syndromem – jednou z poruch autistického spektra. Nenávidí odchýlení od stereotypu, má problémy s komunikací a vše chápe doslovně. Navíc ho fascinuje vyšetřování zločinů a o forenzních vědách toho ví víc než někteří policisté.

Jacobův život si plyne svým stálým tempem až do chvíle, kdy je zavražděna jeho lektorka sociálních dovedností Jess. 

Po sesbírání důkazů je totiž Jacob hlavním podezřelým. Opravdu by byl schopen vraždy? A jak si chlapec, který nesnáší nečekané situace, poradí v soudní síni? 


separator
Vypravěči na střídačce

Kniha Nejsem jako vy je psána v první osobě, vypravěč se ale mění s každou kapitolou. Pozitivní je na tom to, že si vytvoříte pevnější pouto s postavami a dokážete se do nich lépe vcítit. Zároveň se vám ale může zdát, že tento styl vyprávění zpomaluje děj a některé pasáže mohou skutečně působit poněkud zdlouhavě až zbytečně.

Mně osobně střídání vypravěčů docela sedlo. Obdivuji zejména ty části knihy psané z pohledu Jacoba. Vyprávět příběh očima autisty rozhodně není nic jednoduchého a myslím, že Jodi Picoultová se tohoto úkolu zhostila se ctí. I ostatní postavy mi připadaly velmi dobře propracované a jejich chování mi vždy dávalo smysl – i když ne pokaždé jsem s nimi souhlasila.

"Nemyslete si, že jsem špatná matka. Jsem jenom realistka. Vím, že je Jacob hezký, zábavný a tak chytrý, že mě občas až šokuje. Jenže pro ostatní nebývá snadné vidět ho v tomto světle. Je pro ně prostě jenom divný."

Zločin až na druhém místě

Ačkoli se zápletka knihy z velké části točí kolem zločinu, spíše než jako detektivku ji vnímám jako psychologický román. Na řešení případu totiž pravděpodobně přijdete daleko dříve než postavy v příběhu – ačkoli sama nejsem žádný Sherlock Holmes, odpověď na otázku jak to všechno bylo jsem odhadla už někdy kolem poloviny knihy.

Daleko poutavější než vyšetřování zločinu je náhled do světa autismu. Díky střídání pohledů se na tuto problematiku podíváme nejen z pohledu autistického Jacoba, ale také jeho nejbližších příbuzných a „lidí zvenčí“ reprezentovaných policejním vyšetřovatelem a Jacobovým obhájcem. I když nemohu vycházet z vlastní zkušenosti, myslím, že postavy v knize se k autismu staví docela reálně. Zejména pasáže psané z pohledu Jacobovy matky a bratra mi připadaly skutečně realistické.


Chytne a nepustí

I když je kniha Nejsem jako vy neobyčejně čtivá, neoznačila bych ji za vyloženě napínavou. Možná to bylo tím, že jsem znala rozuzlení a velkou část příběhu jsem se chytala za hlavu, proč toho Jacoba nikdo neposlouchá. Stránky ale i tak ubíhají jako nic a díky zajímavému tématu mě kniha brzy docela pohltila. Navíc obsahuje několik opravdu silných momentů a spoustu otázek k zamyšlení.

Jediné, co bych knize vytkla, je konec, který mi připadal takový uspěchaný. Skutečně bych uvítala, kdyby byl závěr procesu a to, co po něm následovalo, o něco více rozveden. V knize je sice v pár slovech naznačeno, jak život rodiny pokračoval po vynesení rozsudku, ale osobně bych na toto téma uvítala nejméně celou kapitolu. 

Vynesení rozsudku

Nejsem jako vy je nesmírně zajímavá kniha, která vás seznámí s Aspergerovým syndromem a s životem těch, co se s ním musí potýkat. Ač je příběh částečně koncipovaný jako detektivka, vlastní řešení případu není nosným pilířem knihy. Jedná se zejména o psychologický román postavený skvěle prokreslených postavách, ke kterým díky střídání pohledů brzy přilnete. Zkušení znalci detektivek pravděpodobně odhalí důvod Jessiny smrti ještě dříve, než poprvé zasedne soud, ale to vůbec nevadí. Ty nejzajímavější momenty se totiž skrývají v každodenním životě hlavních hrdinů. 

Ať už jste nebo nejste milovníky detektivních románů, knihu vám nemohu než doporučit. Nezamotá vám sice hlavu, ale chytne za srdce. 


Název: Nejsem jako vy (House Rules)
Autor: Jodi Picoultová
Překlad:  Hana Petráková
Počet stran: 568
Rok vydání: 2010
Vydal: Ikar

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

17 komentářů:

  1. To vypadá skvěle! Mám moc ráda knihy s touhle tématikou, a o téhle jsem ještě neslyšela.
    Děkuji za info! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, že by som mala detektívkové obdobie? Toto ma úplne nadchlo, mám rada knihy, ktoré sa nezaoberajú len prípadom, ale majú aj niečo naviac. Ďakujem za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na detektivky jsem nikdy nebyla, ale poslední dobou mi rukama prochází jedna za druhou. Nejspíš něco ve vzduchu, jinak nevím :D Ale tahle je vážně moc pěkná a myslím, že si ji určitě užijí i lidé, co normálně detektivní žánr moc nemusí :)

      Vymazat
  3. Dobře že čtu každou recenzi na vašem blogu, protože název knihy by mě ke čtení asi nenalákal. Připisuju na seznam věcí, který bych si chtěla přečíst, ale pravděpodobně to během svýho krátkýho života nestihnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S časem také neustále bojuji :) Ono je těžké stíhat číst vše, co by člověk rád, když každý měsíc vyjde tolik zajímavých knih. Chtělo by to stroj času, elixír věčného mládí nebo něco na ten způsob :D

      Vymazat
  4. Tohle si určitě přečtu :). Vypadá to opravdu zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  5. Pff... Nejsem si jistá, jestli toto je kniha pro mě. Vůbec si nejsem jistá. Psychologické romány - pf, fakt nevím. Zatím to nechám být, ale jestli mi to někdy cvrnkne do oka, přečtu to.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli nemáš ráda psychologické romány, jsem si skoro jistá, že tohle ti nesedne :) Ale zase na druhou stranu, zkusit se má všechno a třeba v sobě objevíš nadšení pro další žánr! :)

      Vymazat
  6. Jodi mám ráda, kniha Je to i můj život mě zasáhla již před lety a tahle kniha vypadá také moc dobře, takový styl mám ráda, takže připisuji na seznam (sakra už je i díky Vám tak dlouhý) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to i můj život bych si určitě někdy ráda přečetla, zatím jsem se seznámila jen s tou filmovou podobou :) Snad se ti Nejsem jako vy bude také líbit, až se k němu dostaneš!

      A je nám ctí rozšiřovat tvůj seznam! :)

      Vymazat
  7. Úžasná recenzia a nalákala si ma.:) Hlavne keď hovoríš o tých postavách a vôbec... Mohlo by to byť zaujímavé čítanie.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak podle všeho je tahle kniha pro mě přímo dělaná/psaná:) Mám ráda detektivky, krimi-thrillery, psychologické romány a záhady snad všeho druhu a na Jodi Picoult mám po všech recenzích, které jsem doposud četla, políčeno už dlouho. Díky za čtivou a v mnoha bodech velmi dostačující recenzi;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak podle toho, co píšeš, se ti knížka bude líbit určitě :) Tedy doufám!

      Vymazat
  9. Díky za doporučení! Po přečtení tvé recenze jdu rovnou objednávat :)

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu Nejsem jako vy jsem přečetla jedním dechem. Autorka zcela exelentně vykreslila postavu Jacoba, trpícího aspergerovým syndromem přesto v jedné věci s autorkou nesouhlasím. Autismus tady byl vždy,není to nemoc moderní doby jak se Jodi Picoultová domnívá,jen ho dříve doktoři nedokázali vždycky správně diagnostikovat. Co si budeme povídat i dnes ve 21.století toto omezení stále trvá tím pádem žije hromada lidí s tímto postižením ale s jinou diagnostickou nálepkou.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! :)