Zájemcům o psychologii: Učebnice

Když jsem na blogu poprvé zmínila, že studuji psychologii, obdržela jsem překvapivé množství e-mailů s dotazy, jak se na tento obor dostat. A mnoho zpráv se také týkalo žádostí o doporučení psychologických knih. A protože mám psychologii ráda a těší mě, že se o ni tolik lidí zajímá, rozhodla jsem se vytvořit krátkou sérii článků, ve kterých vám představím ty „psychoknihy“, které podle mého rozhodně stojí za přečtení. 

Dnes se ale podíváme na tu méně zábavnou část, tedy na učebnice. Ale nenechte se odradit – ne všechny učebnice jsou k uzoufání nudné, a pokud vás psychologie baví, věřte, že si v mnohých z nich přijdete na své. A to i v případě, že se o ni zajímáte jen okrajově a neplánujete ji studovat na vysoké škole. Základní informace o většině psychologických témat totiž lze nejlépe načerpat právě z učebnic. Pojďme se tedy alespoň na některé z nich podívat :)
Psychologie (Rita L. Atkinsonová)

Doporučení: Pro opravdové nadšence

Co je pro mediky Anatomický atlas od Radomíra Čiháka, to je pro „psychology“ tato kniha. Tedy…s velikou mírou nadsázky. Psychologie od Atkinsonové a kolektivu bývá často doporučována jako klíčový materiál k přijímacím zkouškám, ale není třeba se děsit – opravdu není nutné naučit se vše, co je v ní napsáno. Spíše než jako materiál k přijímačkám bych ji doporučila lidem, kteří jsou do psychologie opravdu zapálení. A to i kvůli její vysoké pořizovací ceně.

Já sama mám knihu doma bezmála pět let a věřte, že jsem ji za celou tu dobu nepřečetla celou – i když se do ní sem tam moc ráda začtu. Je totiž napsána velmi čtivě, obsahuje nepřeberné množství zajímavých informací a je skvěle graficky zpracovaná. K nejnovějšímu vydání lze navíc dokoupit sadu otázek, díky které si můžete ověřit, zda si znalosti z jednotlivých kapitol pamatujete (a pokud byste se chystali skládat přijímací zkoušky, sada otázek se bezpochyby hodí). 

Učebnice obecné psychologie (Alena Plháková)

Doporučení: K přijímacím zkouškám, ale i pro běžné zájemce 

Už jen slovo „učebnice“ v názvu by mohlo mnohé odradit, ale nedejte se. Tato kniha je podle mého vhodná pro každého, kdo se o psychologii zajímá. Je napsána velmi čtivě a navíc obsahuje informace téměř o všech základních psychologických tématech. Dozvíte se v ní například to, jak funguje vnímání, základní informace o emocích i o některých psychologických směrech. Vše lehce stravitelnou formou, která je vhodná i pro úplné laiky. 

Zájemci o studium psychologie by v tomto případě měli zbystřit i proto, že učebnice od Plhákové se jim bude pravděpodobně hodit i během prvního semestru studia pro přípravu k některým úvodním teoretickým předmětům. 



Dějiny psychologie (Morton Hunt)

Doporučení: Vhodná i pro laiky

Pod velmi suchým a bezvýrazným názvem se skrývá jedna z nejzábavnějších psychologických učebnic, se kterými jsem se setkala. Kniha Dějiny psychologie představuje klíčové osobnosti psychologie, a to velmi čtivým a často i humorným způsobem. Dozvíte se zde, který psycholog nosil vlající černý plášť a léčil své pacienty magnety, a i to, podle kterého psychologa byste si mohli nařizovat hodinky. Kniha je navíc velmi pěkně uspořádána a mapuje, jak se psychologie jako věda v průběhu času vyvíjela. 

Pro ty, kteří se chtějí o psychologii zajímat o něco podrobněji, doporučuji také Dějiny psychologie od Aleny Plhákové. Jsou tenčí, ale za to s daleko zhuštěnějšími informacemi a navíc nejsou ani zdaleka tak zábavné. 

Cesta životem (Pavel Říčan)

Doporučení: Pro ty, co se zajímají o duševní vývoj, a nechtějí se příliš plácat ve vývojových teoriích

Kniha Pavla Říčana je velmi schůdným náhledem do vývojové psychologie. Jako materiál k přijímacím zkouškám bych ji ale příliš nedoporučovala. Pokud si však chcete přečíst knihu, která o duševním vývoji vypráví téměř dobrodružným stylem, neváhejte ani chvilku. Je to totiž kniha, která se vám bude hodit i do běžného života. I přes přístupný styl ale nečekejte dílo, které zhltnete za odpoledne jako malinu. Pořád se jedná o odbornější čtení, a i když je kniha psána jazykem vhodným pro laiky, stále je třeba se nad obsahem trochu zamýšlet.

Pokud chcete o vývojové psychologii číst podrobněji /nebo pokud se připravujete k přijímačkám/, velmi dobré jsou učebnice od Marie Vágnerové. Co se týče přijímacích zkoušek, tady ale pozor! Jednotliví autoři vývojových učebnice se občas v některých údajích neshodují a je proto dobré zjistit si, kterou knihu z vývojové psychologie preferuje fakulta, na kterou se chcete hlásit – a sehnat si přímo tu. 

Úvod do psychologie osobnosti (Panajotis Cakirpaloglu)

Doporučení: Zájemcům o přijímací zkoušky, vážnějším zájemcům o psychologii

Tato kniha je stále psána velmi čtivým a srozumitelným stylem, oproti předchozím dvěma zmíněným ale už daleko více připomíná učebnici. Kniha je čtivá a obsahuje základní informace o psychologii osobnosti – tedy o tom, čemu to vlastně říkáme „já“. Kniha už také obsahuje více cizích pojmů, většina z nich je v ní ale srozumitelně vysvětlena. 

Další vhodnou knihou z této oblasti je Pozvání do psychologie osobnosti od Vladimíra Smékala. Jedná se sice o knihu o něco delší, stále však poměrně čtivou a především zajímavou. Opět bych ji ale doporučila spíše těm, kdo se o psychologii zajímají více než jen okrajově. 

Přehled teorií osobnosti (Victor J. Drapela)

Doporučení: Zájemcům o přijímací zkoušky, vážnějším zájemcům o psychologii

Kniha obsahuje většinu klíčových psychologických teorií. Teorie jsou vysvětleny podle mého velmi vhodným způsobem – autor nejprve v krátkosti načrtne, o čem se v té které teorii jedná, a až později zachází do větších a větších podrobností. Kniha je ale opět vhodná spíše pro ty, co se o psychologii zajímají podrobněji. Těm, co se o tento obor zajímají jen okrajově, nebude pravděpodobně detailní rozebírání jednotlivých teorií příliš k užitku a je také pravda, že některé části knihy jsou trochu náročnější na pochopení.

Pro ty, co se připravují k přijímacím zkouškám, může být ale tato kniha nedocenitelným pomocníkem. Většina jiných knih totiž klíčovým teoriím nedává tolik prostoru, aby bylo možné pochopit jejich podstatu, 'Stále ale mějte na paměti, že se jedná pouze o "výcuc" - a pro úplný obrázek je dobré jít přímo ke zdroji, tedy k původním publikacím autorů teorií. Jako úvod je ale Drapelova kniha naprosto dostatečná.

Učebnic je samozřejmě daleko více a k jejich vypsání by bylo zapotřebí daleko více prostoru. V tomto článku jsem se vám pokusila ve stručnosti představit ty učebnice, které jsem sama četla a které považuji za dobré. Zároveň jsem se snažila pokrýt co nejvíce ze základních psychologických disciplín. Možná jste si ale všimli, že jedna z klíčových oblastí zde zastoupena není, a to Sociální psychologie. Je to proto, že jsem žádnou českou knihu z této oblasti nečetla a znám jen zahraniční publikace. Pokud tedy máte tip na dobrou knihu z této oblasti, neváhejte se o ni podělit v komentářích :)

Myanmar

Budoucí psycholožka s chorobnou závislostí na knihách, seriálech a dobrém jídle

6 komentářů:

  1. Zajímavá série, třeba mi před státnicema obnovíš zápal pro psychologii :D Jinak slavnou Atkinsonovou jsem v životě neměla v ruce (nemělo by to jít někam na přiznání psychologů?) a k přijímačkám jsem bohužel četla Dějiny od Plhákový, takže jsem se málem unudila k smrti :D Cesta životem ale byla skvělá, celkově mě ten Říčan celkem baví. A potom ještě byly super Záhady experimentální psychologie od Cumminsový. Nevím sice jestli se mi hodily k přijímačkám, ale jako základní přehled o slavných výzkumech a experimentech to bylo fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní skoro jako výzva!

      Jinak k Atkinsonové - ono se bez ní fakt dá žít :D Já jí poslední rok také ani neotevřela, zaprvé se mi ji nechce sundavat z police, zadruhé nebyl důvod. Ale rozhodně v knihovně vypadá stylově, to se jí musí nechat! :)

      Dějiny od Plhákový jsou náročný, no :D Já je četla ke zkoušce a celou dobu jsem s láskou vzpomínala na Hunta :D

      A ty Základy experimentální psychologie jsem četla a taky mě moc bavily! :)

      Vymazat
  2. Děkuji, to je úžasné, několikrát si to projdu a některý z titulů určitě i zakoupím, je dobré mít doma něco, co člověku pomůže pochopit nejen sebe, ale i své okolí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že článek zaujal :) Psychologie je krásná věda, i když někdy přináší více otázek než odpovědí :)

      Vymazat
  3. Děkuji za toto zhodnocení. O psychologii se laicky hodně zajímám :) Doma mám Psychologii od Atkinsonové a Hilgarda musím potvrdit tvoje slova. Je velmi čtivá a čtenářsky velice přístupná. Jen ta pořizovací cena je fakt vysoká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že právě kvůli ceně jsem dlouho váhala, jestli si knihu vůbec koupím :) Ale nakonec jsem ráda, že jsem si ji sehnala - původní plán nastudovat ji k přijímacím zkouškám se sice ukázal jako zhola nemožný, ale i tak se k ní ráda vracím. :)

      Vymazat

Děkujeme za komentář! :)